Τὸ Εἰλητάριον. «Γράψον ἃ εἶδες καὶ ἅ εἰσι» (Ἀποκ. α΄ 19).



Πέμπτη 15 Μαΐου 2014

«ΠΕΤΑΞΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΟΥ!»

«ΠΕΤΑΞΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΟΥ!»


«Βρε, παιδί! 
Πέταξε τον εαυτό σου! 
Αν πετάξεις τον εαυτό σου, 
μετά θα πετάς! 
Τί, τον κρατάς τον εαυτό σου, 
για τον εαυτό σου;

     Το κομμάτι της αγάπης που κρατάς για τον εαυτό σου, το αφαιρείς από την ολοκληρωτική αγάπη που πρέπει να έχεις για τους άλλους.

     Όσο μπορείς, να βγάζεις τον εαυτό σου έξω από τις ενέργειές σου και να βάζεις μέσα σου τους άλλους. Προσπάθησε αυτό που θέλεις για τον εαυτό σου, να το δίνεις στους άλλους. Να δίνεις–να δίνεις, χωρίς να υπολογίζεις τον εαυτό σου. Κι όσο θα δίνεις, τόσο θα παίρνεις. Γιατί ο Θεός θα σου δίνει άφθονη την Χάρη Του και την αγάπη Του· θα σε αγαπάει πολύ, καθώς κι εσύ πολύ θα Τον αγαπάς. Γιατί θα πάψεις να αγαπάς τον εαυτό σου, ο οποίος σου ζητάει να τρέφεσαι από τον εγωισμό και την υπερηφάνεια, και όχι από την Χάρη του Θεού που δίνει όλες τις βιταμίνες στην ψυχή και την θεία αλλοίωση στην σάρκα, και κάνει τον άνθρωπο να ακτινοβολεί. Εύχομαι πολύ γρήγορα να τα νιώσεις όλα αυτά, για να απαλλαγείς από το βάσανο της φιλαυτίας.

     Δες· πώς αγωνίζεσαι; 
     Τον πετάς τον εαυτό σου;…»

ΓΕΡΟΝΤΑΣ
ΠΑΪΣΙΟΣ ΑΓΙΟΡΕΙΤΗΣ (1924–1994)


[Γέροντος Παϊσίου Αγιορείτου: «Λόγοι», Τομ. Ε΄, «Πάθη και αρετές», ενότ. 1η, μέρος 1ο, κεφ. 2ο, σελ. 54–55, Α΄ έκδοση, Ιερού Ησυχαστηρίου «Ευαγγελιστής Ιωάννης ο Θεολόγος», Σουρωτή Θεσσαλονίκης, Δεκέμβριος 2006.]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου