Τὸ Εἰλητάριον. «Γράψον ἃ εἶδες καὶ ἅ εἰσι» (Ἀποκ. α΄ 19).



Τετάρτη 21 Μαΐου 2014

ΜΕΓΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

 ΜΕΓΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ


     Έλεγαν για κάποιον άγιο ότι σε καιρό διωγμού ομολόγησε την πίστη του και υπέστη πολλά βασανιστήρια, μέχρι και σε πυρωμένο χάλκινο θρόνο τον κάθισαν. Αλλά σ’ αυτό το χρονικό διάστημα έγινε βασιλιάς ο μακαριστός Κωνσταντίνος και οι χριστιανοί απέκτησαν την ελευθερία τους. Και ο άγιος αυτός θεραπεύτηκε και γύρισε στο κελλί του. Και μόλις το αντίκρισε από μακριά, είπε: «Αλίμονο! Σε μεγάλα δεινά πάλι επιστρέφω!». Αυτό το είπε για τους αγώνες και την πάλη που θα είχε να κάνει καθημερινά εναντίον των δαιμόνων...

ΑΠΟ ΤΟ «ΓΕΡΟΝΤΙΚΟ»

****   ****   ****   ****

Ο ΜΕΓΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
ΠΟΥ «ΧΑΛΑΣΕ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ»


     «Οι άγιοι Μάρτυρες ένιωθαν μεγάλη χαρά που τους δινόταν η ευκαιρία να μαρτυρήσουν. Από το μαρτύριο ξεκίνησε ο ασκητισμός στην πνευματική ζωή. Όταν ανέλαβε την εξουσία ο Μέγας Κωνσταντίνος έβγαλε τους χριστιανούς από τις φυλακές και σταμάτησαν τα μαρτύρια. Εκείνοι που περίμεναν να μαρτυρήσουν όταν ελευθερώθηκαν, πολύ στεναχωρήθηκαν που τους “χάλασε” ο Μέγας Κωνσταντίνος την “δουλειά”.

     Όμως από την στιγμή που ανέλαβε την εξουσία ο Μέγας Κωνσταντίνος και επικράτησε ο Χριστιανισμός, δημιουργήθηκε σιγά–σιγά η μεγάλη χριστιανική παράδοση με τις Εκκλησίες, τα Μοναστήρια, την τέχνη, το τυπικό της λατρείας κ.λπ. Έχουμε λοιπόν ευθύνη εμείς να τα διατηρήσουμε όλα αυτά και να μην αφήσουμε τους εχθρούς της Εκκλησίας να τα διαλύσουν.

     Και βλέπεις, ενώ ο Άγιος Κωνσταντίνος κατήργησε την ειδωλολατρία και καθιέρωσε ως επίσημη θρησκεία όλης της Αυτοκρατορίας τον Χριστιανισμό, σήμερα πάνε να φέρουν πάλι την ειδωλολατρία. Επιτρέπουν να φτιάχνουν τζαμιά, να έχουν οι γκουρούδες τα δικά τους μοναστήρια, να γίνονται διάφορα κέντρα προσηλυτισμού, οι μασόνοι να δρουν ελεύθερα, οι ιεχωβάδες το ίδιο. Βάλλεται η Ορθοδοξία με ένα σωρό θεωρίες. Αλλά δεν θα σταθούν αυτά· θα σωριασθούν…».


ΑΓΙΟΣ ΠΑΪΣΙΟΣ ΑΓΙΟΡΕΙΤΗΣ
(1924–1994)



[Ι. «Το Μέγα Γεροντικόν»·
(1) Τόμ. Β΄, κεφ. ζ΄, §95, σελ. 408–409,
Οκτώβριος 1995·
(2) Τόμ. Γ΄, κεφ. ι΄, §251, σελ. 214–217,
Ιούνιος 1997·
Εκδόσεις Ιερού Ησυχαστηρίου
«Το Γενέσιον της Θεοτόκου»,
Πανόραμα Θεσσαλονίκης.
ΙΙ. Γέροντος Παϊσίου Αγιορείτου: «Λόγοι»·
(1) Τόμ. Β΄: «Πνευματική αφύπνιση»,
μέρος 1ο, κεφ. 1ο, σελ 23,
και μέρος 3ο, κεφ. 4ο, σελ. 241,
Νοέμβριος 1999·
(2) Τόμ. Γ΄: «Πνευματικός αγώνας»,
μέρος 4ο, κεφ. 4ο, σελ. 239,
Μάϊος 2001·
Εκδόσεις Ιερού Ησυχαστηρίου
«Ευαγγελιστής Ιωάννης ο Θεολόγος»,
Σουρωτή Θεσσαλονίκης.]












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου