Τὸ Εἰλητάριον. «Γράψον ἃ εἶδες καὶ ἅ εἰσι» (Ἀποκ. α΄ 19).



Δευτέρα 26 Μαΐου 2014

«ΠΩΣ ΠΑΝΕ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ;» «ΠΩΣ ΠΑΝΕ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ;»



«ΠΩΣ ΠΑΝΕ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ;»

«ΠΩΣ ΠΑΝΕ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ;» 



     Ρώτησε κάποιος τον Γέροντα Πορφύριο (1906–1991) «τί πρέπει να ψηφίσει στις εκλογές». Κι εκείνος του απάντησε παραβολικά: «Η Ορθόδοξη Εκκλησία είναι σαν την κλώσα: κάτω από τα φτερά της σκεπάζει και άσπρα πουλάκια και μαύρα πουλάκια και κίτρινα πουλάκια και κάθε χρώματος πουλάκια». Ήθελε να τονίσει με αυτήν την σύντομη παραβολή ότι η Εκκλησία δεν πολιτικοποιείται και πολύ περισσότερο δεν κομματικοποιείται. Σκεπάζει με την αγάπη της όλους, χωρίς να ταυτίζεται με φατρίες.



     Κάποτε ο Γέροντας Πορφύριος ρώτησε «πώς πάνε τα πολιτικά πράγματα;». Η απάντηση που έλαβε από το πνευματικό του τέκνο ήταν ότι, «γενικά, δεν πάνε καλά!». Και ο Γέροντας είπε τα εξής:

     «Τί, να σου κάνουν οι πολιτικοί; Είναι μπερδεμένοι με τα ψυχικά τους πάθη. Όταν ένας άνθρωπος δεν μπορεί να βοηθήσει τον εαυτό του, πώς θα μπορέσει να βοηθήσει τους άλλους; Φταίμε κι εμείς για την κατάσταση αυτή. Αν ήμασταν αληθινοί χριστιανοί, θα μπορούσαμε να στείλουμε στην Βουλή, όχι βέβαια χριστιανικό κόμμα, αλλά χριστιανούς πολιτικούς και τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά».



     Μια άλλη μέρα που κουβέντιαζε ο Γέροντας Πορφύριος μ’ ένα πνευματικό του τέκνο, γύρισε και ρώτησε τον συνομιλητή του:
     –Τί νέα μου φέρνεις από τον κόσμο;
     Πώς πάνε οι πολιτικοί;
     Πώς πάνε τα οικονομικά;…
     Ο συνομιλητής, του είπε μέσες–άκρες, τα κυριότερα νέα.
     Και ο Γέροντας, κουνώντας λυπημένα το κεφάλι, είπε:
     –Δεν πάμε καλά!...
     Εύχομαι ο Θεός να βάλει το χέρι Του!...



[(1) Κωνσταντίνου Γιαννιτσιώτη: «Κοντά στον Γέροντα Πορφύριο (ένα πνευματικοπαίδι του θυμάται)», σελ. 262, 278, 286–287, έκδοσις Ιερού Ησυχαστηρίου «Η Μεταμόρφωσις του Σωτήρος», Αθήνα Φεβρουάριος 1995· (2) Στην φωτογραφία: «Η Βουλή που φλέγεται»· έργο της Εύης Σαραντέα.]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου