Τὸ Εἰλητάριον. «Γράψον ἃ εἶδες καὶ ἅ εἰσι» (Ἀποκ. α΄ 19).



Πέμπτη 15 Μαΐου 2014

ΣΤΟΧΑΣΜΟΙ ΧΑΡΙΤΟΣ ΑΡΧΟΝΤΙΚΗ ΑΥΤΟΚΡΙΤΙΚΗ

ΣΤΟΧΑΣΜΟΙ ΧΑΡΙΤΟΣ
ΑΡΧΟΝΤΙΚΗ ΑΥΤΟΚΡΙΤΙΚΗ 


     «Δεν χρειάζεται να μιλάμε για όλα, απλώς γιατί δεν εκφράζουμε όλους και γιατί στα περισσότερα οι άνθρωποι δεν μας έχουν δώσει ρόλο και δεν μας αναγνωρίζουν δικαίωμα παρεμβολών και διεμβολών. Πρέπει να μάθουμε και να σιωπούμε. Μόνο με την σιωπή επιτρέπουμε μερικές, τουλάχιστον, φορές, να ακούνε οι άνθρωποι την φωνή του Θεού. Αλλά και όταν μας ζητούν να έχουμε λόγο και μας ζητούν να ομιλούμε, πρέπει έλλογα να διερωτώμεθα “γιατί;”.
     Η Εκκλησία, δεν είναι φωνασκούσα εξουσία, αλλά σιωπώσα διακονία· δεν έχει “πάθος για εξουσία, αλλά είναι η εξουσία του πάθους”! Έπειτα, οι άνθρωποι κουράστηκαν απ’ όσους μιλούν ανέξοδα· έχουν περισσότερο ανάγκη να τους προσέχουν, να τους ακούνε, να τους καταλαβαίνουν και να τους αγαπούν. “Ποιμαντική”, είναι η βίωση και η έκφραση της αγαπώσης τον Θεό καρδίας.
     Πρέπει να καταλάβουμε ότι η κανονική παράδοση της Εκκλησίας δεν σταματά. Και ότι στην πορεία προς τα έσχατα η Εκκλησία οφείλει να ανοίγει δρόμους πλατύτερους, με φιλάνθρωπο τρόπο, χωρίς να θίγεται το δόγμα.
     Με τρομάζει η έχθρα των λεγομένων “θρησκευόμενων ανθρώπων”. Αυτοί γνωρίζουν την τεχνική του μίσους και δεν συγχωρούν. Αυτοί, είναι και ο μόνος κίνδυνος για την Εκκλησία που είναι Σώμα Χριστού».

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
ΘΕΟΚΛΗΤΟΣ ΣΕΤΑΚΗΣ (1930–2014) 



Δόγμα.gr» / «Ενυπόγραφα» / Άρθρο Μητροπολίτου Ναυπάκτου κ.Ιεροθέου Βλάχου: «Μια ανθρώπινη μαρτυρία: Ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων κυρός Θεόκλητος» / Παρασκευή 25/4/2014.]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου