Τὸ Εἰλητάριον. «Γράψον ἃ εἶδες καὶ ἅ εἰσι» (Ἀποκ. α΄ 19).



Τρίτη 20 Μαΐου 2014

«ΤΩΡΑ, ΚΑΝΤΕ ΜΕ Ο,ΤΙ ΘΕΛΕΤΕ!»

«ΤΩΡΑ, ΚΑΝΤΕ ΜΕ Ο,ΤΙ ΘΕΛΕΤΕ!» 


      Στο Σιμωνοπετρίτικο Κάθισμα του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, ζούσαν στην αρχή του περασμένου αιώνα δύο Ρουμάνοι. Άνθρωποι απλοϊκοί, αγροτικοί, νοικοκυραίοι, αλλά ευλαβείς και ως μοναχοί ιδιαίτερα συνεπείς. Λέγεται μάλιστα γι’ αυτούς και το εξής συγκλονιστικό: 


     Κάποια νύχτα ήλθαν στο Κελλί δύο ληστές. Χτύπησαν άγρια την πόρτα. Μπήκαν βιαστικά μέσα και ζήτησαν χρήματα –ήταν κάτι που συνέβαινε εκείνη την εποχή. Κατέβηκε ο Γέροντας, αλλά χρήματα δεν είχαν. Επέμεναν οι άγνωστοι για «χρυσές λύρες» με το όπλο παρατεταμένο και απειλώντας.
     –Είμαστε φτωχοί! απαντούν οι μοναχοί.
     –Τις λίρες ή την ζωή σας! τους αντιλέγουν.
     –Μισό λεπτό!..., λέει ο ιερομόναχος Γέροντας και μπαίνει μέσα στο Ιερό. Φοράει το πετραχήλι του, καταλύει την Θεία Κοινωνία από το Αρτοφόριο, ανοίγει το βίλο (=το υφαντό παραπέτασμα) της Ωραίας Πύλης και λέγει προς τους ληστές, κυριολεκτικά, αστράφτοντας ολόκληρος εκείνη την ώρα από υπερκόσμιο φως:
     –Τώρα, κάντε με ό,τι θέλετε!
     Έντρομοι αυτοί, εξαφανίστηκαν και κατευθύνθηκαν στην Μικρά Αγία Άννα, στον περίφημο παπα–Σάββα τον Πνευματικό (1821–1908), όπου εξομολογήθηκαν αυτό το φοβερό και εξαίσιο περιστατικό. Αυτός, μετά από καιρό το γνωστοποίησε και στην κυρίαρχο Μονή της Σίμωνος Πέτρας. Εκείνοι, δεν είχαν πει τίποτα.
     Ευλογημένος αυτός ο τόπος της Αθωνικής Πολιτείας! Από κάθε άποψη. Ησυχία, ομορφιά, φύση, λιτότητα, ιστορία, Χάρη. Πραγματικός παράδεισος!... 


ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΜΕΣΟΓΑΙΑΣ
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ

[Νικολάου, Μητροπολίτου Μεσογαίας και Λαυρεωτικής: «Φωνή αύρας λεπτής», μέρος 1ο, κεφ. 1ο, σελ. 107–108, «Ἐν Πλῷ», Αθήνα Νοέμβριος 2006.] 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου