Τὸ Εἰλητάριον. «Γράψον ἃ εἶδες καὶ ἅ εἰσι» (Ἀποκ. α΄ 19).Σάββατο 28 Ιουνίου 2014

«ΒΛΕΠΕΤΕ ΠΩΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΕΙ Η ΑΓΑΠΗ;»

«ΒΛΕΠΕΤΕ ΠΩΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΕΙ Η ΑΓΑΠΗ;» 


     «Όταν πονάς εσωτερικά τον άλλον, ο Θεός τον πληροφορεί για την αγάπη σου και την καταλαβαίνει χωρίς εξωτερικές εκδηλώσεις. Όπως και όταν δεν εκδηλώνεται η κακία μας, αλλά είναι εσωτερική, πάλι ο άλλος την καταλαβαίνει. Βλέπεις και ο διάβολος όταν παρουσιάζεται σαν “ἄγγελος φωτός” (Β΄ Κορ. ια΄ 14), φέρνει ταραχή· ενώ ο Άγγελος ο πραγματικός, φέρνει μια απαλή ανέκφραστη αγαλλίαση.
     Καταλαβαίνει ο άλλος αν υποκρίνεσαι ή αν τον αγαπάς πραγματικά, γιατί πάει σαν τηλεγράφημα η αγάπη. Αν κάνουμε λ.χ. μια επίσκεψη σε ένα ορφανοτροφείο, τα παιδιά αμέσως θα καταλάβουν με τί διάθεση πήγαμε. Είχαν έρθει μια φορά στο Καλύβι να ζητήσουν την γνώμη μου κάποιοι που ήθελαν να κάνουν ένα ίδρυμα με εγκαταλελειμμένα παιδιά.
     “Το κυριότερο από όλα”, τους είπα, “είναι να πονέσετε τα παιδιά αυτά σαν παιδιά σας και ακόμη περισσότερο. Αυτό είναι που θα πληροφορήσει τα παιδιά για την αγάπη σας. Αν δεν τα πονάτε, μην ξεκινάτε να κάνετε τίποτε!”.
     Τότε ένας γιατρός, πολύ ευλαβής, είπε: “Έχεις δίκαιο, Πάτερ! Κάποτε μια συντροφιά είχαμε επισκεφθεί για πρώτη φορά ένα ορφανοτροφείο και τα παιδιά καταλάβαιναν την διάθεση του καθενός. ‘Ο κύριος τάδε’, είπαν, ‘είναι περαστικός· ο κύριος τάδε, ήρθε να περάσει την ώρα του μαζί μας· ο κύριος τάδε, μας αγαπάει πραγματικά!’…”.
     Βλέπετε πώς πληροφορεί η αγάπη;». 

ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΠΑΪΣΙΟΣ Ο ΑΓΙΟΡΕΙΤΗΣ (1924–1994) 

[Γέροντος Παϊσίου Αγιορείτου: «Λόγοι Ε΄ – Πάθη και Αρετές», ενότ. 2η, μέρος 2ο, κεφ. 3ο, σελ. 228–229, Ιερό Ησυχαστήριο «Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος», Σουρωτή Θεσ/νίκης 20061.]
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου