Τὸ Εἰλητάριον. «Γράψον ἃ εἶδες καὶ ἅ εἰσι» (Ἀποκ. α΄ 19).Πέμπτη 5 Ιουνίου 2014

ΕΝΑΣ ΑΣΚΗΤΗΣ ΣΕ ΛΗΜΕΡΙ

ΕΝΑΣ ΑΣΚΗΤΗΣ ΣΕ ΛΗΜΕΡΙ 


     «Να έχετε ευλάβεια σε όλους τους αγίους της Εκκλησίας και περισσότερο στην Δέσποινά μας την Θεοτόκο Μαρία. Γιατί όλοι οι άγιοι είναι δούλοι του Χριστού· όμως η Θεοτόκος είναι η Βασίλισσα του ουρανού και της γης. Αυτή, παρακαλεί τον εύσπλαχνο Χριστό για τις αμαρτίες μας. Γι’ αυτό κι εμείς πρέπει να Την τιμούμε Αυτήν την Δέσποινά μας με νηστείες κι ελεημοσύνες.
    Ένας άνθρωπος που λεγόταν Ιωάννης, νικήθηκε από την αμαρτία κι έγινε κλέφτης· μάλιστα δε, πήγε κι έγινε καπετάνιος σ’ εκατό κλέφτες. Είχε όμως πολλή ευλάβεια στην Κυρία Θεοτόκο κι έλεγε τους “Χαιρετισμούς” κάθε πρωί και κάθε βράδυ.
     Θέλοντας ο Πανάγαθος Θεός να τον σώσει γι’ αυτή του την ευλάβεια που είχε προς την Παναγία, έστειλε κάποτε προς αυτόν έναν άγιο ασκητή. Μόλις τον είδαν ο κλέφτες που φύλαγαν το τόπο, τον έπιασαν. Τους λέει ο ασκητής:
     –Σας παρακαλώ να με πάτε στον καπετάνιο σας γιατί έχω να του πω έναν λόγο για το καλό σας.
     Τον πήγαν στον καπετάνιο τους κι αυτός του λέει:
     –Φώναξέ μου όλα τα παλληκάρια σου να έρθουν εδώ να τους πω έναν λόγο.
     Τους φωνάζει ο καπετάνιος κι ήρθαν.
     Λέει πάλι ο ασκητής:
     –Δεν υπάρχει άλλος;
     Απαντά ο καπετάνιος:
     –Έχω έναν μάγειρα ακόμη.
     –Φώναξέ τον κι αυτόν να έρθει εδώ πέρα.
     Κι όταν ήρθε αυτός ο μάγειρας δεν μπορούσε να δει τον ασκητή κατά πρόσωπο, αλλά γύριζε το πρόσωπό του σ’ άλλο μέρος.
     Τότε, γυρίζει και λέει ο ασκητής στον μάγειρα:
     –Στ’ όνομα του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, σε προστάζω να μας πεις ποιός είσαι, ποιός σ’ έστειλε και τί κάνεις εδώ που μένεις!
     Αποκρίνεται ο μάγειρας και λέει:
     –Εγώ είμαι ψεύτης και πάντα λέω ψέματα. Επειδή όμως μ’ έδεσες με τ’ όνομα του Χριστού, δεν μπορώ παρά να σου πω την αλήθεια τώρα. Εγώ, λοιπόν, είμαι ο διάβολος και μ’ έστειλε ο μεγαλύτερος από μένα διάβολος να δουλεύω σ’ αυτόν τον καπετάνιο για να φυλάω μήπως βρω καμμιά μέρα που να μη διαβάσει τους “Χαιρετισμούς” της Παναγίας για να τον πάρω μαζί μου στην κόλαση.
     Κι έχω τώρα δεκατέσσερα χρόνια που παραφυλάω, μα δεν βρήκα ακόμη καμμιά μέρα που να μη διαβάσει αυτός το “Ἄγγελος Πρωτοστάτης”.
     Λέει τότε ο ασκητής του Θεού:
     –Στ’ όνομα της Αγίας Τριάδος σε προστάζω να γίνεις άφαντος και να μην πειράξεις πλέον τους χριστιανούς!
     Κι αμέσως έγινε άφαντος ο διάβολος σαν καπνός. Ο ασκητής δίδαξε στους κλέφτες το θέλημα του Θεού και άλλοι απ’ αυτούς έγιναν καλόγεροι, άλλοι παντρεύτηκαν, κι έκαναν όλοι καλά έργα στη ζωή τους και σώθηκαν.
     Γι’ αυτό και σας συμβουλεύω όλους, άνδρες και γυναίκες, να μάθετε το “Ἄγγελος Πρωτοστάτης” και να το λέτε στην προσευχή σας. Κι αν θέλετε, πάρτε και το “Ἁμαρτωλῶν Σωτηρία” που περιέχει εβδομήντα θαύματα της Θεοτόκου, από τα οποία, μόλις τώρα δα, σας είπα ένα για να καταλάβετε…». 

ΑΓΙΟΣ ΚΟΣΜΑΣ Ο ΑΙΤΩΛΟΣ (1714–1779)
ΟΣΙΟΣ, ΙΕΡΟΜΑΡΤΥΣ, ΙΣΑΠΟΣΤΟΛΟΣ, 
ΕΘΝΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΙ ΔΙΔΑΧΟΣ ΤΟΥ ΓΕΝΟΥΣ


[Επισκόπου Αυγουστίνου Ν. Καντιώτου (1907–2010): «Κοσμάς ο Αιτωλός», Διδαχή Γ΄, σελ. 165, Αδελφότης «Ο Σταυρός», Αθήνα 199720.]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου