Τὸ Εἰλητάριον. «Γράψον ἃ εἶδες καὶ ἅ εἰσι» (Ἀποκ. α΄ 19).Δευτέρα 23 Ιουνίου 2014

«ΠΑΡΤΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ…»

«ΠΑΡΤΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ…» 


     –Πάρτε αυτήν την Εικόνα στην Ελλάδα, για ευλογία.
     –Πού να την έχω εγώ την Εικόνα, Γερόντισσα, στο σπίτι μου;
     –Πάρτε την στην Ελλάδα και η Παναγία θα σας δείξει που θέλει να μείνει…  
     …Αυτά είπε η Γερόντισσα Θαβωρία στην κ.Κατερίνα από την Θεσσαλονίκη, όταν η τελευταία επισκέφθηκε τους Αγίους Τόπους.
     Η Γερόντισσα Θαβωρία, μία ευλαβέστατη μοναχή της Ιεράς Μονής Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στο Όρος Θαβώρ, με το λιγοστό φως των ματιών της. αγιογράφησε την Εικόνα της Παναγίας της «Παραμυθίας» και την δώρισε στο προσκύνημα της Παναγίας στην Ναζαρέτ. Εκεί, η εικόνα, επετέλεσε πολλά θαύματα ακόμη και σε μουσουλμάνους.
     Η Γερόντισσα όμως έλαβε την πληροφορία μέσα της να την στείλει στην Ελλάδα για ευλογία. Πράγματι, η Εικόνα έφθασε στην Θεσσαλονίκη τον Αύγουστο του 2012 και πήγαινε από σπίτι σε σπίτι, όπου σκορπούσε την παρηγοριά και θεράπευε τους ανθρώπους που είχαν ανάγκη.
     Το γεγονός το πληροφορήθηκε και η Καθηγουμένη του Ιερού Ησυχαστηρίου Αγίου Γεωργίου και Παναγίας «Παραμυθίας» Ανύδρου, Γερόντισσα Ιωάννα, και ζήτησε από την κ.Κατερίνα να πάρει και στο Μοναστήρι την Εικόνα για ευλογία. Η κ.Κατερίνα ανταποκρίθηκε στην παράκληση της Γερόντισσας και έφερε την Εικόνα στο Μοναστήρι για λίγες μέρες στο πανηγύρι της Μονής στις 21 Ιανουαρίου του 2013.
     Την ημέρα που ήταν προγραμματισμένο να επιστρέψει η Εικόνα στην Θεσσαλονίκη και την ώρα που την κατεβάζανε οι μοναχές την Εικόνα από τα κελλιά στην εκκλησία συνέβη το εξής θαυμαστό γεγονός: Χιλιάδες πουλιά, αμέτρητα πουλιά, συγκεντρώθηκαν και πετούσαν χαρούμενα ακριβώς πάνω από την Μονή. Κατά διαστήματα χωρίζονταν σε κοπάδια και κατέβαιναν στις ρεματιές, στα χωράφια και στους ελαιώνες της περιοχής και μετά από λίγο όλα μαζί πάλι συγκεντρώνονταν πάνω από το Μοναστήρι και συνέχιζαν το χαρούμενο πέταγμά τους, σαν ένα αόρατο χέρι να τα κατηύθυνε. Ήταν κάτι το καταπληκτικό και ανερμήνευτο, μια που βρισκόμασταν στην καρδιά του χειμώνα και δεν μπορεί να γίνει λόγος για αποδημητικά πουλιά. Όταν μάλιστα η Εικόνα έφθασε μπροστά στην εκκλησία, όλα εκείνα τα πουλιά έπεσαν στο έδαφος μέσα στους κήπους και στα παρτέρια της Μονής για να προσκυνήσουν την Μητέρα του Κυρίου. Το φαινόμενο, που δεν είχε το προηγούμενό του ούτε επαναλήφθηκε κατόπιν, ήταν ένα σημάδι για την ευλογία που θα επακολουθούσε.
     Όταν το απόγευμα ήρθε η κ.Κατερίνα να παραλάβει την εικόνα και πληροφορήθηκε το θαυμαστό γεγονός με τα πουλιά, ήχησαν στ’ αυτιά της τα λόγια της Γερόντισσας Θαβωρίας:
     –Πάρτε την Εικόνα και η Παναγία θα σας δείξει πού θέλει να μείνει.
     Δεν χωρούσε αμφιβολία· το Μοναστήρι, ήταν το σπίτι Της και εκεί ήθελε η Παναγία να μείνει· όπως και έμεινε.
     Από τότε η Ιερά Μονή πλουτίζεται και με δεύτερο θαυματουργό αντίγραφο της Παναγίας της «Παραμυθίας», προς μεγάλη χαρά της Γερόντισσας Θαβωρίας. 

[Ιερόν Ησυχαστήριον Αγίου Γεωργίου και Παναγίας «Παραμυθίας», από το τριμηνιαίο Περιοδικό «Θεοδρομία», τεύχ. 1ο, Ιαν.–Μάρτ. 2014, σελ. 11–12.]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου