Τὸ Εἰλητάριον. «Γράψον ἃ εἶδες καὶ ἅ εἰσι» (Ἀποκ. α΄ 19).



Τετάρτη 19 Αυγούστου 2015

ΤΟ ΒΑΛΤΩΜΑ

ΤΟ ΒΑΛΤΩΜΑ


Οι λογισμοί που μας κυριεύουν συχνά–πυκνά, εάν όχι καθόλου, τότε πολύ λίγο σχέση έχουν με την πραγματική ζωή και τις αληθινές διαθέσεις των καρδιών των ανθρώπων μας. Όλοι οι βάλτοι του κόσμου να μαζευτούν, δεν μπορούν να συγκριθούν και να ξεπεράσουν το «βάλτωμα» που μας υποχρεώνουν οι λογισμοί να ζήσουμε εσωτερικά. Μη τους αφήσετε να το κάνουν! Αφανίστε το αποτρόπαιο έργο τους με τη δύναμη του Χριστού! Έτσι, απλά!...

π. Δαμιανός







3 σχόλια:

  1. Πολύ δύσκολος αυτός ο πόλεμος των λογισμών, πατέρα Δαμιανέ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Όλοι μας ξέρουμε μέσα στη ζωή, πως ό,τι πραγματικά αξίζει, είναι πάντα δύσκολο· όλα «τὰ ἀγαθὰ κόποις κτῶνται». Έτσι, δεν είναι; Από την άλλη, αυτό που φαίνεται στην αρχή σε όλους μας «δύσκολο», με την αήττητη και παντοδύναμη Χάρη του Θεού γίνεται εύκολο. Έπειτα, ποιες από τις δύο καταστάσεις προτιμάς στ’ αλήθεια; Το «δύσκολο» της αντίστασης σε ένα πόλεμο που διεξάγεται μέσα σου (τον πόλεμο των λογισμών); Ή το «αφόρητο», το «επώδυνο» και το «καταθλιπτικό» της μόνιμης ήττας και της επικράτησης των λογισμών εντός σου; Αυτοί οι ακατάπαυστοι λογισμοί, που είναι ένα τελείως ξένο στοιχείο για την ύπαρξή μας και συνάμα εντελώς κακόβουλο για τη ψυχική και πνευματική ελευθερία μας. Για να έρθει η «πάντα νοῦν ὑπερέχουσα» ειρήνη του Χριστού στην καρδιά μας, είναι απαραίτητο αυτός ο δυσάρεστος πόλεμος να γίνει από μέρους μας, οπωσδήποτε. Ο αγώνας και η προσπάθεια, δική μας –με τη δύναμη του Κυρίου. Η έκβαση και η νίκη, πάντα του Χριστού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ναι, πατέρα Δαμιανέ...όλα τα σπουδαία πράγματα στη ζωή είναι δύσκολα. Το έχω βιώσει η ίδια. Και μέσα από τις δυσκολίες τελικά η ψυχή δυναμώνει και μετά "βλέπει" πιο καθαρά και ξεχωρίζει το αληθινό και το σημαντικό που είναι μόνο ο Χριστός.
    Καλό απόγευμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή