Τὸ Εἰλητάριον. «Γράψον ἃ εἶδες καὶ ἅ εἰσι» (Ἀποκ. α΄ 19).



Πέμπτη 2 Ιανουαρίου 2014

ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΑΦΑΝΤΟ ΧΡΙΣΤΟ

ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΑΦΑΝΤΟ ΧΡΙΣΤΟ


     Ένα σύντομο αλλά ταιριαστό σχόλιο για το Ευαγγέλιο της Λειτουργίας της Πρωτοχρονιάς βρίσκουμε να αναδύεται τερπνά μέσα από τους Λόγους του Αγίου Σιλουανού του Αθωνίτου, τους οποίους, ομολογουμένως, δεν θα μπορούσαμε να τους αφήσουμε να υπάρχουν μόνο στο χαρτί της εκδόσεώς τους. Οι πανίεροι λόγοι του Ευαγγελίου μόνο από ευαγγελικούς και ένθεους ανθρώπους μπορούν να μεταγγιστούν στο πλήρωμα των πιστών της Εκκλησίας, με τον πιο τέλειο ερμηνευτικό τρόπο· τον τρόπο της ζωής των αγίων και της Χριστοευαγγελικής τους καρδιάς, που είναι όλη λάλημα μυστηρίων Θεού. Ας ακούσουμε κι ας αφουγκραστούμε τον Άγιο Σιλουανό. Οι συλλαβές και τα χνώτα του θερμού λόγου του, σεβίζουν βαθειά στον Λόγο του Ευαγγελίου, στον Λόγο της αιώνιας Ζωής: 
     «Η Θεομήτωρ με τον Ιωσήφ τον Μνήστορα ζητούσαν θλιμμένοι τον Χριστό, όταν έμεινε στην Ιερουσαλήμ και μιλούσε με τους Πρεσβυτέρους στο Ιερό, και Τον βρήκαν αφού πέρασαν τρεις ημέρες.
     Πόσο θλιβόταν η ψυχή της Θεομήτορος εκείνες τις ημέρες! Συλλογιζόταν: “Πού είσαι Εσύ, Υιέ μου αγαπημένε; Πού είσαι Εσύ, Φως μου πολύτιμο; Πού είσαι Εσύ, σπλάγχνα μου περιπόθητα;”. 
     Έτσι, πρέπει να αναζητεί κάθε ψυχή τον Υιό του Θεού και Υιό της Παρθένου, ωσότου Τον βρει. 
     Άσπιλε Παρθένε Θεοτόκε, πες σ’ εμάς, τα παιδιά Σου·
Πώς, όταν ζούσες στη γη, αγαπούσες τον Υιό Σου και Θεό;
Πώς χαιρόταν το πνεύμα Σου για τον Θεό και Σωτήρα Σου;
Πώς αντίκρυζες την ομορφιά του προσώπου Του;
Πώς σκεπτόσουν ότι Αυτός είναι Εκείνος που Τον διακονούν, 
με φόβο και αγάπη, όλες οι Δυνάμεις των ουρανών;
     Πες μας· Τί ένιωθε η ψυχή Σου, όταν κρατούσες στα χέρια Σου το θαυμαστό Νήπιο; Πώς Το ανέτρεφες; Πώς πονούσε η ψυχή Σου, όταν, μαζί με τον Ιωσήφ, Τον αναζητούσες τρεις ημέρες στην Ιερουσαλήμ; 
     Οι ψυχές μας, λαχταρούν να γνωρίσουν για τη ζωή Σου με τον Κύριο στη γη, αλλά Εσύ, δεν ευδόκησες να τα παραδώσεις όλ’ αυτά στη Γραφή, αλλά κάλυψες με σιγή το μυστήριό Σου...».


ΑΓΙΟΣ ΣΙΛΟΥΑΝΟΣ Ο ΑΘΩΝΙΤΗΣ
(1866—1938)





[Αρχιμανδρίτου Σωφρονίου (Σαχάρωφ· 1896–1993):
«Άγιος Σιλουανός ο Αθωνίτης»,
μέρος β΄, Λόγοι Ια΄ και Κ΄, σελ. 470 και 592,
έκδοση Ιεράς Μονής Τιμίου Προδρόμου,
Έσσεξ Αγγλίας 200310.]






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου