Τὸ Εἰλητάριον. «Γράψον ἃ εἶδες καὶ ἅ εἰσι» (Ἀποκ. α΄ 19).



Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2014

Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΕΥΧΗΣ ΤΩΝ ΠΟΛΛΩΝ

Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΕΥΧΗΣ ΤΩΝ ΠΟΛΛΩΝ


      «Είμαστε όλοι ένα σώμα με κεφαλή τον Χριστό. Όλοι, είμαστε Εκκλησία. Η θρησκεία μας, αυτό το μεγαλείο έχει: ενώνει τον κόσμο νοερώς. Η δύναμη της προσευχής, είναι μεγάλη, πολύ μεγάλη! Κυρίως, όταν γίνεται από πολλούς αδελφούς. Στην κοινή προσευχή, ενώνονται όλοι. Να νιώθουμε τον πλησίον μας σαν τον εαυτό μας. Αυτό, είναι η ζωή μας, το αγαλλίαμά μας, ο θησαυρός μας! Όλα, είναι εύκολα «ἐν Χριστῷ»! Ο Χριστός, είναι το κέντρο. Όλοι συντρέχουν προς αυτό το κέντρο και ενώνονται μ’ ένα πνεύμα και με μια καρδιά. Η δύναμη των πολλών πολλαπλασιάζεται, σαν να βλέπουν ένα ωραίο πράγμα και το κοιτάζουν όλοι μαζί με λαχτάρα. Ε, η όρασή τους, που σμίγει σ’ αυτό το ωραίο, τους ενώνει. Παράδειγμα, η λύτρωση του Αποστόλου Πέτρου απ’ την φυλακή: “εκτενής και αδιάκοπη προσευχή γινόταν γι’ αυτόν προς τον Θεό, από όλη την Εκκλησία” (Πράξ. ιβ΄ 5). 
     Όταν έχουμε κάποιο πρόβλημα, εμείς ή κάποιος άλλος, να ζητάμε κι από άλλους προσευχές και να παρακαλούμε όλοι τον Θεό, με πίστη και αγάπη. Να είστε σίγουροι, ότι ο Θεός ευαρεστείται σ’ αυτές τις προσευχές και επεμβαίνει κάνοντας θαύματα. Αυτό, δεν το έχουμε καταλάβει καλά. Το πήραμε έτσι απλά (και αψήφιστα) και λέμε: “Κάνε μια προσευχή για μένα!”. 
     Πιο πολύ θα προσεύχεσθε για τους άλλους, παρά για τον εαυτό σας! Θα λέτε το “Κύριε Ἰησοῦ Χριστέ, ἐλέησόν με!”, και θα έχετε μέσα σας πάντοτε και τους άλλους. Όλοι, είμαστε παιδιά του ίδιου Πατέρα, είμαστε όλοι ένα. Γι’ αυτό, όταν προσευχόμαστε για τους άλλους, θα λέμε: ‘‘Κύριε Ἰησοῦ Χριστέ, ἐλέησόν με!’’ και όχι: ‘‘ἐλέησέ τους!’’. Τους κάνουμε όλους, έτσι, ένα με τον εαυτό μας...». 


ΑΓΙΟΣ ΠΟΡΦΥΡΙΟΣ 
Ο ΚΑΥΣΟΚΑΛΥΒΙΤΗΣ (1906–1991)



[(Αγίου) Γέροντος Πορφυρίου Καυσοκαλυβίτου: «Βίος και Λόγοι»,
μέρος 2ο («Λόγοι»), Λόγος 3ος: «Περί Προσευχής», σελ. 278–279,
έκδοση Ιεράς Μονής «Χρυσοπηγής», Χανιά, Οκτώβριος 200910.]







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου