Τὸ Εἰλητάριον. «Γράψον ἃ εἶδες καὶ ἅ εἰσι» (Ἀποκ. α΄ 19).



Κυριακή 22 Φεβρουαρίου 2015

«ΠΩΣ ΝΑ ΜΗ ΦΟΒΟΥΜΑΣΤΕ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΣΤΗ»

«ΠΩΣ ΝΑ ΜΗ ΦΟΒΟΥΜΑΣΤΕ
ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΣΤΗ»


  
     Πώς να μη φοβούμαστε τη Μεγάλη Τεσσαρακοστή;
     Στην αρχή της διαμονής μου στο Άγιον Όρος (σημ.: το φθινόπωρο του έτους 1925), η Μεγάλη Τεσσαρακοστή ήταν για μένα μια μεγάλη γιορτή: Να ετοιμαστώ για να δεχθώ την αποκάλυψη της αναστάσεώς μας! Αν δεχθούμε αυτή την αποχή από την τροφή μαζί με εμπνευσμένη προσευχή, όχι μόνο ο οργανισμός μας θα την αντέξει εύκολα, αλλά και πολλές αρρώστιες θα θεραπευτούν.

     Όσοι έχουν την ευλογία να έχουν καλή υγεία και μπορούν να απέχουν από την τροφή για μερικές εβδομάδες, φθάνουν σε κατάσταση μακαριότητας. Τα πάθη γαληνεύουν. Ζωντανό αίσθημα ειρήνης και παρουσίας του Θεού, συνοδεύει την προσευχή. Είναι κρίμα που σήμερα δεν έχουμε συχνά αυτή την αντοχή.

     Είναι αδύνατο σήμερα να επιβάλλουμε πλήρως τους κανόνες της Εκκλησίας. Εφ’ όσον είστε όλοι διαφορετικοί ο ένας από τον άλλον, (με βάση την προσωπική σας δύναμη, αντοχή και κράση του οργανισμού) καθορίστε μόνοι σας τη νηστεία (κατά τη διάρκεια του λεγόμενου «τριημέρου»).

     Το μειονέκτημα των σαφώς καθορισμένων κανόνων είναι ότι καθησυχάζουν τη συνείδηση εκείνων που μπορούν να τους τηρούν και τους δίνουν την αίσθηση ότι είναι «σεσωσμένοι». Αυτό είναι πολύ αφελές. Οι Φαρισαίοι, οι ασκητές και θεολόγοι της Παλαιάς Διαθήκης, εγκρατεύονταν επίσης, αλλ’ αυτό δεν ήταν αρκετό. Ο Χριστός είπε: «Αν η ευσέβειά σας δεν ξεπεράσει την ευσέβεια των γραμματέων και των Φαρισαίων, δε θα μπείτε στη βασιλεία του Θεού» (Ματθ. 5, 20).

     Πώς θα καθαρίσουμε τη φύση μας από κάθε ίχνος προπατορικού αμαρτήματος; Αυτή είναι η έννοια της ασκητικής ζωής. Έξω από αυτή δεν υπάρχει σωτηρία. Οι εξωτερικές εκδηλώσεις της ασκήσεως, όπως είναι η τήρηση των νηστειών, δεν αρκούν.
     Οφείλουμε να γεννηθούμε εκ θεμελίων!

ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΣΩΦΡΟΝΙΟΣ ΣΑΧΑΡΩΦ
(1896–1993)



[ (1) Αρχιμανδρίτου
Σωφρονίου Σαχάρωφ:
«Περί Πνεύματος και ζωής»
(Σταχυολόγηση:
Maxime Egger),
§101 και §103–§107,
σελ. 46–48·
Έκδοση
Ιεράς Μονή Τιμίου Προδόμου·
Έσσεξ Αγγλίας, 19951.
(2) Στην υπότιτλη φωτογραφία:
«Ρωσική Μονή
Αγίου Παντελεήμονος»·
σύγχρονο έργο
του Aleksei Evstigeniev, 1999.
(3) Επιμέλεια ανάρτησης,
επιλογή θέματος και φωτογραφίας,
πληκτρολόγηση κειμένου:
π. Δαμιανός. ]






Επιτρέπεται η αναδημοσίευση
των αναρτήσεων από το «Ειλητάριον»,
αρκεί να αναφέρεται απαραίτητα
ως πηγή προέλευσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου