Τὸ Εἰλητάριον. «Γράψον ἃ εἶδες καὶ ἅ εἰσι» (Ἀποκ. α΄ 19).



Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2015

«ΝΑ ΕΠΙΚΑΛΕΙΣΤΕ ΤΟΥΣ ΑΓΙΟΥΣ!»

«ΝΑ ΕΠΙΚΑΛΕΙΣΤΕ ΤΟΥΣ ΑΓΙΟΥΣ!»


     «Να επικαλείστε με πίστη την Θεοτόκο και τους Αγίους· αυτοί ακούν τις προσευχές μας, γνωρίζουν τους διαλογισμούς μας κι έχουν από τον Θεό τη δύναμη να μας βοηθούν.
     Ο πατήρ Ρωμανός, μου διηγιόταν πως, όταν ήταν ακόμη πολύ νέος, στον κόσμο, έτυχε να διαβεί τον ποταμό Δον σε εποχή χειμώνος. Ξαφνικά, ράγισαν οι πάγοι του ποταμού και το άλογό του έπεσε μέσα στην τρύπα που άνοιξε και, σε λίγο, όλο το έλκηθρο και το άλογο βυθίζονταν στους πάγους. Αυτός, μικρό παιδί, φώναξε: “Άγιε Νικόλαε, βοήθησέ με να σύρω έξω το έλκηθρο!”· και, τραβώντας τα χαλινάρια, είδε αμέσως το έλκηθρο και το άλογο έξω από τους πάγους.
     Και ο πατήρ Ματθαίος, που ήταν συγχωριανός μου, όταν ήταν παιδί, έβοσκε σαν τον Προφήτη Δαβίδ τα πρόβατα του πατέρα του. Ο ίδιος είχε ανάστημα όσο ένα πρόβατο. Ο μεγαλύτερος αδελφός του εργαζόταν στην άλλη άκρη του μεγάλου κάμπου. Ξαφνικά, βλέπει να ορμούν λύκοι καταπάνω στον Μίσα –έτσι ονομαζόταν ο πατήρ Ματθαίος ως κοσμικός– και ο μικρός Μίσα κραύγασε: “Άγιε Νικόλαε, βοήθα με!”. Και μόλις φώναξε, οι λύκοι γύρισαν πίσω και δεν έκαμαν κακό ούτε σε αυτόν ούτε στα πρόβατα. Και για πολύν καιρό γελούσαν οι κάτοικοι του χωριού μας και έλεγαν: “Ο Μίσα τρόμαξε φοβερά από τους λύκους, αλλά ο άγιος Νικόλαος τον γλύτωσε!”.
     Και όλοι μας γνωρίζουμε πλήθος περιστάσεων, που οι Άγιοι έρχονται αμέσως να βοηθήσουν. Από αυτά είναι, λοιπόν, φανερό ότι οι προσευχές μας ακούγονται στους ουρανούς».

ΑΓΙΟΣ ΣΙΛΟΥΑΝΟΣ Ο ΑΘΩΝΙΤΗΣ
(1866–1938)



[Αρχιμ. Σωφρονίου Σαχάρωφ:
«Ο Άγιος Σιλουανός ο Αθωνίτης»,
β΄ μέρος, λόγος ιβ΄, σελ. 476–477,
έκδοση Ιεράς Μονής Τιμίου Προδρόμου,
Έσσεξ Αγγλίας, 200310.]










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου