Τὸ Εἰλητάριον. «Γράψον ἃ εἶδες καὶ ἅ εἰσι» (Ἀποκ. α΄ 19).



Κυριακή 5 Οκτωβρίου 2014

ΣΑΝ ΤΟΝ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΟ ΠΙΛΟΤΟ

ΣΑΝ ΤΟΝ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΟ ΠΙΛΟΤΟ 


     «Πρέπει το πνεύμα μας να αγκαλιάζει όλο και περισσότερο τις παγκόσμιες διαστάσεις του ανθρωπίνου είναι στην ολότητά του, και όχι μόνο τα προβλήματα των μικρών καθημερινών εργασιών μας. Αυτές οι μικρές εργασίες είναι αναπόφευκτες. Αναπόφευκτες είναι επίσης ορισμένες προστριβές. Αλλά ο σκοπός της ζωής μας δεν βρίσκεται εκεί. Ο σκοπός μας είναι να γίνουμε κατ’ εικόνα του Χριστού. [...] 
     Και αυτό είναι η χριστιανική ζωή: να γίνουμε όμοιοι με τον Χριστό. [...] Και αν έχουμε στη συνείδησή μας αυτό τον σκοπό, οι μικρές προστριβές, οι μικρές φιλονικίες ούτε που θα διακρίνονται, διότι θα είμαστε προσηλωμένοι με όλο μας το είναι στην κίνηση αυτή. 


     Ο σκοπός μας είναι τόσο μεγαλειώδης, που ο νους δεν σταματά πλέον στις μικρές λεπτομέρειες. Τότε εξαφανίζεται και η οποιαδήποτε αιτία για φθόνο ή ζηλοτυπία, όποια και να είναι αυτή. Αυτό είναι το χαρακτηριστικό της χριστιανικής ζωής. Οφείλουμε όμως να ελέγχουμε τον εαυτό μας κάθε στιγμή για να μη πέσουμε από αυτό το ύψος. 
     Οι περιστάσεις της καθημερινής ζωής δεν πρέπει να μας εμποδίζουν να μένουμε εν πνεύματι με τον Χριστό, ο Οποίος βρίσκεται στα δεξιά του Πατρός και με το Πνεύμα το Άγιο. 


     Καθώς ερχόμουν εδώ, άκουσα να πετούν διάφορα αεροπλάνα και σκέφτηκα ότι αυτό αποτελεί μια καλή απεικόνιση της ζωής μας. Ο πιλότος που βρίσκεται εκεί πάνω οφείλει να είναι πολύ προσεκτικός, να μην αφήσει το αεροσκάφος του να κατέβει πολύ χαμηλά, για να μη συγκρουστεί με κάποιο σπίτι ή με κάποιο άλλο εμπόδιο και συντριβεί. 


     Όπως αυτός δεν ξεχνά ποτέ τον κίνδυνο και μένει προσεκτικός στο τιμόνι του, έτσι και εμείς περίπου με τον ίδιο τρόπο χρειάζεται να μην ξεχνούμε την πάλη μας ενάντια στον “νόμο της αμαρτίας” (Ρωμ. ζ΄ 23), που ενεργεί συνέχεια μέσα μας ημέρα και νύχτα».


ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΣΩΦΡΟΝΙΟΣ ΣΑΧΑΡΩΦ (1896–1993)

[Αρχιμανδρίτου Σωφρονίου Σαχάρωφ:
«Οικοδομώντας τον ναό του Θεού
μέσα μας και στους αδελφούς μας»,
τόμ. α΄, κεφ. 12ο και 13ο, σελ. 175–176 και 178–179,
έκδοση Ιεράς Μονής Τιμίου Προδρόμου,
Έσσεξ Αγγλίας, 20142.]


















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου