Τὸ Εἰλητάριον. «Γράψον ἃ εἶδες καὶ ἅ εἰσι» (Ἀποκ. α΄ 19).Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2013

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

Φωτογραφία: ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

   «Οι άνθρωποι έχουν πολλά ελαττώματα και ιδιοτροπίες. Να τους διορθώσουμε όλους, είναι αδύνατον. Δεν μένει, λοιπόν, άλλη λύση από το να μάθουμε να υπομένουμε και να τους ανεχόμαστε όλους. 
    Αρκετοί άνθρωποι είναι αγνώμονες. Αν περιμένουμε ανταπόδοση, θα στεναχωρεθούμε. Αν όμως δεν περιμένουμε, τότε θα είμαστε ήρεμοι. 
     Από τους ανθρώπους να δεχόμαστε ό,τι μας δίνουν. Σε κάποιον προσφέρεις ένα πέλαγος αγάπης. Κι αυτός, ανταποκρίνεται με τον εξής τρόπο: παίρνει ένα σταγονόμετρο και σου λέει: "Άνοιξε τα χέρια σου!". Μια..., δύο..., και σου δίνει δύο σταγόνες αγάπης! Τί, να κάνουμε;! Δεκτό κι αυτό! 
    Όταν σας αδικούν οι άνθρωποι, να ξέρετε ότι αποκτάτε μετοχές στον Ουρανό. Όταν μας αδικούν οι άνθρωποι, μας δικαιώνει ο Θεός. 
    Γενικά, τους ανθρώπους, να τους δεχόμαστε όπως είναι και όχι όπως θα θέλαμε να είναι. Έλεγε το αρχαίο ρητό: "Νάφε και μέμνησο απιστείν". Να είστε προσεκτικοί και όχι εύπιστοι. Να πιστεύετε στον Θεό, και να δυσπιστείτε στους ανθρώπους και στον εαυτό σας». 

[πατήρ Επιφάνιος Θεοδωρόπουλος (1939-1989)]

     «Οι άνθρωποι έχουν πολλά ελαττώματα και ιδιοτροπίες. Να τους διορθώσουμε όλους, είναι αδύνατον. Δεν μένει, λοιπόν, άλλη λύση από το να μάθουμε να υπομένουμε και να τους ανεχόμαστε όλους.
     Αρκετοί άνθρωποι είναι αγνώμονες. Αν περιμένουμε ανταπόδοση, θα στεναχωρηθούμε. Αν όμως δεν περιμένουμε, τότε θα είμαστε ήρεμοι. 
     Από τους ανθρώπους, να δεχόμαστε ό,τι μας δίνουν. Σε κάποιον προσφέρεις ένα πέλαγος αγάπης. Κι αυτός ανταποκρίνεται με τον εξής τρόπο: παίρνει ένα σταγονόμετρο και σου λέει: “Άνοιξε τα χέρια σου!... Μια..., δύο..., τρεις…”, και σου δίνει δύο–τρεις σταγόνες αγάπης!
     Τί, να κάνουμε;! Δεκτό κι αυτό! 
     Όταν σας αδικούν οι άνθρωποι, να ξέρετε ότι αποκτάτε μετοχές στον Ουρανό. Όταν μας αδικούν οι άνθρωποι, μας δικαιώνει ο Θεός. Γενικά, τους ανθρώπους να τους δεχόμαστε όπως είναι και όχι όπως θα θέλαμε εμείς να είναι. Έλεγε το αρχαίο ρητό: “Νᾶφε καὶ μέμνησο ἀπιστεῖν”. Να είστε προσεκτικοί και όχι εύπιστοι. Να πιστεύετε στον Θεό και να δυσπιστείτε στους ανθρώπους και στον εαυτό σας». 

π.ΕΠΙΦΑΝΙΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ (19391989)Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου