Τὸ Εἰλητάριον. «Γράψον ἃ εἶδες καὶ ἅ εἰσι» (Ἀποκ. α΄ 19).Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2013

Ο,ΤΙ ΚΑΝΕΙΣ, ΛΑΜΒΑΝΕΙΣ!Ο,ΤΙ ΚΑΝΕΙΣ, ΛΑΜΒΑΝΕΙΣ! 


     «Ένας μεγάλος έμπορος εδέχθη μίαν ημέρα έναν πελάτη του, που τον παρακάλεσε πολύ να του δώσει διακόσιες χιλιάδες δραχμές για να πληρώσει την εφορία του, διότι κινδύνευε να τον κλείσουν στην φυλακή. Αυτός όμως του λέει ότι δεν είχε να του δώσει. Το βράδυ που πήγε στο σπίτι του όμως ήταν σκεφτικός· και η γυναίκα του τον ρώτησε τί του συνέβαινε. Εκείνος, της ανέφερε το περιστατικό και η γυναίκα του τού είπε να τα δώσει τα χρήματα. 
     Ήταν έντεκα το βράδυ, σηκώνεται από το κρεβάτι του και πηγαίνει στο σπίτι του πελάτη του αλλά βρίσκει μόνο την γυναίκα του, που του είπε ότι τον άνδρα της τον πιάσανε εκείνη τη μέρα και τον βάλανε στην φυλακή. Εκείνος, της έδωσε 200.000 δραχμές για να πάει την άλλη μέρα να πληρώσει το χρέος και να τον βγάλει. Ο άνθρωπος βγήκε από την φυλακή και σε ένα μήνα επέστρεψε όλα τα χρήματα στον έμπορο. Την ημέρα όμως που συναντήθηκαν για να του δώσει τα χρήματα, τον είδε πολύ στεναχωρημένο. 
     Τον ρώτησε λοιπόν τί συνέβαινε, και ο έμπορος τού απάντησε ότι η γυναίκα του ήταν πολύ άρρωστη, και είχε όγκο στο κεφάλι και έπρεπε σε δυο μέρες να χειρουργηθεί, διότι αλλιώς θα πέθαινε. Μόνο όμως στο Μόναχο της Γερμανίας μπορούσε να κάνει την συγκεκριμένη εγχείρηση, διότι εκεί ήταν ένας γιατρός που έκανε τις εγχειρήσεις αυτές. Και του είπε το όνομα του γιατρού. 
     Τότε, του λέει ο αποφυλακισθείς: “Αυτόν τον γνωρίζω πολύ καλά, διότι ένα βράδυ είχε μείνει το αυτοκίνητό του σε μίαν έρημη περιοχή και έβρεχε και, εγώ, περνώντας από εκεί, κατέβηκα από το αυτοκίνητό μου, έδεσα το δικό μου στο δικό του και τον τράβηξα μέχρι το σπίτι του, δίχως να δεχθώ ούτε μία δραχμή! Αυτό συνέβη στην περιοχή του Μονάχου, στην Γερμανία. Τότε, εκείνος ο μεγάλος γιατρός καθηγητής, μου έδωσε την κάρτα του και μου είπε: ‘Ό,τι χρειαστείς να με πάρεις τηλέφωνο, να και η κάρτα μου!’…”. 
     Του τηλεφώνησε αμέσως, κλείσανε ραντεβού στο νοσοκομείο του Μονάχου για την άλλη μέρα, και πήγε και ο ίδιος μαζί με το ανδρόγυνο. Βρήκανε τον καθηγητή έτοιμο στο χειρουργείο και όταν τελείωσε ο γιατρός τού είπε ότι σε δύο ώρες θα πέθαινε η γυναίκα, εάν δεν εγχειριζότανε. 
     Τελικά, σε αυτήν την ζωή, 
     ό,τι κάνεις, λαμβάνεις!...». 

ΑΓΙΟΣ ΠΟΡΦΥΡΙΟΣ Ο ΚΑΥΣΟΚΑΛΥΒΙΤΗΣ (1906–1991) 

[Ιωάννου Μαρουσιώτη: «Όσα είδα και άκουσα από τον Γέροντα Πορφύριο», μέρος γ΄, κεφ. 184, σελ. 174–175, εκδόσεις «Η Μεταμόρφωσις του Σωτήρος», Μήλεσι, Ιούλιος 20121.]


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου