Τὸ Εἰλητάριον. «Γράψον ἃ εἶδες καὶ ἅ εἰσι» (Ἀποκ. α΄ 19).



Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2015

ΟΙ «ΛΑΤΡΕΜΕΝΕΣ» ΣΧΕΣΕΙΣ

ΟΙ «ΛΑΤΡΕΜΕΝΕΣ» ΣΧΕΣΕΙΣ


     Όλες αυτές οι «λατρεμένες» σχέσεις, που είναι γεμάτες αέναη και επιδεικτική «λατρεία» αγάπης, πόσο πολύ υπηρέτησαν την εικονικότητά τους τελικά! Πόσο πολύ ανάγκασαν και το παραμικρό αντίκρισμα μιας υγιούς πραγματικότητας που, ούτως ή άλλως είχαν εκ προοιμίου, να φυγαδευτεί άμεσα μέσα από αυτές.
     Αγάπη και σχέση δίχως την αγάπη, τον πόθο και την εμπειρία του Θεού μέσα της, είναι βίαιη ακύρωση της αξίας του προσώπου· είναι επιτακτική απάρνηση της σχέσεως· είναι ακράτητη πολτοποίηση του Εσύ και φοβερή παραχάραξη του Εμείς.
     Οι αδιόρθωτα «ενδολατρεμένοι» και «αλληλολατρεμένοι» άνθρωποι, με τα «λατρεμένα» τους αισθήματα, με τις «λατρεμένες» τους φιλίες, με τις «λατρεμένες» συμπορεύσεις και συνεργασίες τους, το μόνο που κατάφεραν είναι να φωλιάζουν και να συντηρούν μέσα στην επιτηδευμένη τους αυτοωραιότητα την κατάρα της αβεβαιότητας και της σύγχυσης, το αξερίζωτο σαράκι της λύπης και τη σουβλερή έξη της φιλονικίας, όσο προχωρούσαν με τη λογική του θελήματος και της αυτονομίας. Αυτή η εγκεφαλική διπολική εγωεξυπνάδα που, μια ζωή, αντιστρατεύεται τη ζωή της καρδιάς.
     Της καρδιάς που, όσο δε βρίσκει τον Θεό της και την πληρότητα που Αυτός προσφέρει, τρέφει ολοένα και πιο μεγάλες προσδοκίες από ανθρώπους που εκ των πραγμάτων και από τη φύση τους είναι και γίνονται ολοένα πιο μικροί…


π. Δαμιανός






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου