Τὸ Εἰλητάριον. «Γράψον ἃ εἶδες καὶ ἅ εἰσι» (Ἀποκ. α΄ 19).



Παρασκευή 1 Σεπτεμβρίου 2017

Η ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΙΝΔΙΚΤΟΥ

Η ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΙΝΔΙΚΤΟΥ



     Η Εκκλησία του Χριστού εορτάζει σήμερα την αρχή της Ινδίκτου –από την λατινική λέξη «indictio», η οποία σημαίνει «ορισμός»–, δηλαδή την έναρξη του εκκλησιαστικού έτους. Ο όρος προήλθε από την συνήθεια των Ρωμαίων αυτοκρατόρων να ορίζουν με θέσπισμα, για διάστημα δεκαπέντε χρόνων, το ποσόν του ετήσιου φόρου που εισέπρατταν αυτή την εποχή για την συντήρηση του στρατού. Κατ’ επέκταση καθιερώθηκε να ονομάζονται «ινδικτιώνες» και οι δεκαπενταετείς αυτοί κύκλοι, που άρχισαν επί Καίσαρος Αυγούστου, τρία χρόνια πριν από την γέννηση του Χριστού.

     Επειδή ο Σεπτέμβριος είναι εποχή συγκομιδής καρπών και προετοιμασίας για τον νέο κύκλο βλαστήσεως, ταίριαζε να εορτάζουν οι χριστιανοί την αρχή της γεωργικής περιόδου αποδίδοντας ευχαριστίες στον Θεό για την εύνοιά Του προς την κτίση. Είναι αυτό που ήδη έκαναν οι Ιουδαίοι σύμφωνα με τις εντολές του Μωσαϊκού Νόμου· την πρώτη δηλαδή ημέρα του εβδόμου ιουδαϊκού μηνός, αρχές Σεπτεμβρίου, τελούσαν την εορτή της «Νεομηνίας» ή των «Σαλπίγγων», κατά την οποία σχόλαζαν από κάθε εργασία, για να προσφέρουν θυσίες ολοκαυτωμάτων «εἰς ὀσμὴν εὐωδίας τῷ Κυρίῳ» (Λευϊτ. 23, 18). Στις παλαιότερες πηγές (Αρ. 29, 1-6, Λευϊτ. 23, 24-25) αναφέρεται μόνον η Νεομηνία του εβδόμου μηνός. Αργότερα εόρταζαν την πρώτη ημέρα κάθε μηνός, αλλά η εορτή αυτήν έμεινε ως «ημέρα σημασίας», «μνημόσυνον σαλπίγγων».


     Ο Χριστός, ο Υιός και Λόγος του Θεού, ο Δημιουργός του χρόνου και του σύμπαντος, ο προάναρχος Βασιλεύς των αιώνων, ο Οποίος εσαρκώθη για να αποκαταλλάξει τα πάντα εις Εαυτόν και να συναγάγει Ιουδαίους και Εθνικούς σε μία Εκκλησία, ήθελε να ανακεφαλαιώσει εν Εαυτώ τον αισθητό κόσμο και τον γραπτό Νόμο. Έτσι, αυτή την ημέρα που η φύση ετοιμάζεται να διατρέξει έναν νέο κύκλο εποχών, εορτάζουμε το γεγονός, κατά το οποίο ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός εισήλθε στην Συναγωγή και ανοίγοντας το βιβλίο του Ησαΐου ανέγνωσε το χωρίο, όπου ο Προφήτης ομιλεί επ’ ονόματι του Σωτήρος: «Το Πνεύμα του Κυρίου με κατέχει, γιατί ο Κύριος με έχρισε και μ’ έστειλε να αναγγείλω το χαρμόσυνο μήνυμα προς τους φτωχούς και να φανερώσω τον χρόνο του ερχομού, κατά τον οποίο ο Κύριος θα φέρει τη σωτηρία στο λαό Του» (Λουκ. 4, 18).

     Όλες οι Εκκλησίες, συναθροισμένες «ἐπὶ τὸ αὐτό», αναπέμπουν σήμερα δοξολογία προς τον ένα τρισυπόστατο Θεό, ο οποίος διαμένει στην αιώνια μακαριότητα, διακρατεί τα πάντα εν τη ζωή και στέλνει άφθονες τις ευλογίες Του κάθε εποχή στα κτίσματά Του. Ο Ίδιος ο Χριστός ανοίγει τις θύρες του νέου έτους και μας παρακαλεί να Τον ακολουθήσουμε, για να γίνουμε μέτοχοι της αιωνιότητός Του.


[Ιερομονάχου Μακαρίου
Σιμωνοπετρίτου:
«Νέος Συναξαριστής
της Ορθοδόξου Εκκλησίας»,
τόμ. 1ος, Σεπτέμβριος,
σελ. 59–60,
Διασκευή από τα Γαλλικά:
Ιερό Κοινόβιο
Ευαγγελισμού της Θεοτόκου,
Ορμύλια Χαλκιδικής,
Εκδόσεις «Ίνδικτος»,
Αθήναι, Φεβρουάριος 20112.
Επιμέλεια ανάρτησης,
επιλογή θέματος και φωτογραφιών,
πληκτρολόγηση κειμένου:
π. Δαμιανός.]






Επιτρέπεται η αναδημοσίευση
των αναρτήσεων από το «Ειλητάριον»,
αρκεί να αναφέρεται απαραίτητα
ως πηγή προέλευσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου