Τὸ Εἰλητάριον. «Γράψον ἃ εἶδες καὶ ἅ εἰσι» (Ἀποκ. α΄ 19).



Δευτέρα 3 Μαρτίου 2014

«ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΝΑ ΣΙΩΠΟΥΜΕ…»

«ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΝΑ ΣΙΩΠΟΥΜΕ…»

     «Τώρα ο κόσμος, όχι μόνον ‘‘ἐν τῷ πονηρῷ κεῖται’’ (Α΄ Ιωάν. ε΄ 17), αλλά ‘‘καταπνίγεται’’, και οι άνθρωποι παντού παραφρόνησαν. Παραφρόνησαν από τον φόβο των επερχομένων στην γη συμφορών, όπως λέει και η Γραφή (Λουκ. κα΄ 26).
     Σε τέτοιους καιρούς, καλύτερα να σιωπούμε εμείς που δεν έχουμε την διάθεση να λύσουμε κανένα πρόβλημα με την οδό της βίας. Και ο αιώνας μας, είναι αιώνας ασκήσεως πρωτοφανούς βίας στην συνείδηση των ανθρώπων. Στην εποχή μας, παραβιάζονται όλα τα δικαιώματα του ανθρώπου, αν και εμείς ακούμε μόνο πληθωρικούς λόγους για την υπεράσπιση του ανθρώπου και των δικαιωμάτων του.
     Για πολλά χρόνια, έχω στην ψυχή μου τον εξής διχασμό: Από την μια πλευρά, είμαι γεμάτος από ενθουσιασμό και αγαθή έκπληξη μπροστά στον άνθρωπο· ενώ από την άλλη, γεμίζω θλίψη και πικρή ‘‘έκπληξη’’ για την αγριότητα και σκληρότητα των ανθρώπων. Και, όταν προσεύχομαι για τον κόσμο, τότε πάσχω στην προσευχή· προπαντός από την επίγνωση ότι, οι άνθρωποι, δεν θέλουν την αγάπη του Θεού, αλλά την απορρίπτουν με ισχυρογνωμοσύνη και προτιμούν το σκότος αντί του Φωτός (πρβλ. Ιωάν. γ΄ 19)». 


ΓΕΡΟΝΤΑΣ
ΣΩΦΡΟΝΙΟΣ ΣΑΧΑΡΩΦ (1896–1996)


[Αρχιμανδρίτου Σωφρονίου Σαχάρωφ: «Γράμματα στη Ρωσία», επιστ. 2η, 13η, σελ. 67, 105–106, έκδοση α΄, Ιεράς Μονής Τιμίου Προδρόμου, Έσσεξ Αγγλίας, 2009.] 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου