Τὸ Εἰλητάριον. «Γράψον ἃ εἶδες καὶ ἅ εἰσι» (Ἀποκ. α΄ 19).



Πέμπτη 28 Ιουνίου 2018

«ΝΑ ΣΑΣ ΠΕΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΑΤΕΡΑΣ!»


«ΝΑ ΣΑΣ ΠΕΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΑΤΕΡΑΣ!»


     Ο όσιος Πατήρ ημών Παύλος, η μνήμη του οποίου τιμάται στις 28 Ιουνίου, ήταν ιατρός στο επάγγελμα και καταγόταν από την Κόρινθο. Μετά τις σπουδές του εκάρη μοναχός και δοκιμάσθηκε πολύ σκληρά από τον δαίμονα της πορνείας, αλλά κατάφερε να απωθήσει τις επιθέσεις του με την νηστεία, την προσευχή και την δύναμη του Τιμίου Σταυρού.

     Ο δαίμονας, εξοργισμένος για την ήττα του, υποκίνησε μια γυναίκα με έκλυτο βίο να δηλώσει ότι το παιδί που είχε φέρει μόλις στον κόσμο είχε πατέρα τον Παύλο. Οι αιρετικοί εισέβαλαν τότε στο Μοναστήρι, έβαλαν το παιδί στην αγκαλιά του οσίου και τον περιέφεραν έτσι ανά την πόλη, καλώντας τον λαό να τον φτύνει και συνάμα να γελοιοποιεί τους μοναχούς.

     Ο όσιος Παύλος ανέπεμψε θερμή προσευχή στον Θεό και στο τέλος γύρισε και είπε: «Να σας πει το παιδί ποιος είναι ο πατέρας του!». Το βρέφος έβγαλε τότε το χεράκι του μέσα από τα σπάργανα και δείχνοντας έναν παρακείμενο σιδερά αναφώνησε: «Αυτός ο άνθρωπος είναι ο πατέρας μου και όχι ο Παύλος!». Οι κατήγοροι του αγίου Παύλου αποστομώθηκαν και μετανόησαν.

     Εν συνεχεία, ο Θεός χάρισε στον όσιο Παύλο μεγάλη εξουσία να θεραπεύει, ώστε δεν χρειαζόταν παρά να επιθέτει το χέρι του στους ασθενείς για να γιατρευτούν αμέσως. Εκοιμήθη πλήρης ημερών κατά τον 7ο αιώνα.


[ Ιερομονάχου Μακαρίου
Σιμωνοπετρίτου:
«Νέος Συναξαριστής
της Ορθοδόξου Εκκλησίας»·
Τόμος (Ιούνιος),
σελ. 328–329.
Διασκευή εκ του Γαλλικού:
Ξενοφών Κομνηνός.
Θεώρηση κειμένου:
Γαβριήλ Νικολάου Πεντζίκης.
Εκδόσεις «Ίνδικτος».
Αθήνα, Φεβρουάριος 2008.
Επιμέλεια ανάρτησης:
π. Δαμιανός. ]






Επιτρέπεται η αναδημοσίευση
των αναρτήσεων από το «Ειλητάριον»,
αρκεί να αναφέρεται απαραίτητα
ως πηγή προέλευσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου