Τὸ Εἰλητάριον. «Γράψον ἃ εἶδες καὶ ἅ εἰσι» (Ἀποκ. α΄ 19).



Πέμπτη 14 Ιουνίου 2018

ΣΥΝΤΡΙΒΗ ΚΑΡΔΙΑΣ


ΣΥΝΤΡΙΒΗ ΚΑΡΔΙΑΣ


     Καθώς φοβάται ο άνθρωπος να πιάσει με το χέρι του ένα πυρωμένο σίδερο, έτσι ακριβώς φοβάται και ο διάβολος τη συντριβή της καρδιάς, η οποία συντρίβει κατά κράτος την πονηρία του. Όπου υπάρχει συντριβή της καρδιάς, από εκεί διώχνεται κάθε σατανική πονηρία και φλογίζεται κάθε σατανική ενέργεια. Είδε ο διάβολος μια καρδιά καταπληγωμένη από τη συντριβή της Ευχής; Θυμήθηκε αμέσως τις πληγές του Χριστού που υπέμεινε για τον άνθρωπο και γι’ αυτό τρόμαξε και δείλιασε. Μη φοβάσαι τη συντριβή της καρδιάς σου, για να σε φοβούνται οι δαίμονες. Διότι αυτοί δεν φοβούνται τόσο τον ενάρετο, όσο αυτόν που συντρίβει την καρδιά του με την Ευχή. Άμα συντριβεί η καρδιά σου, αμέσως χάνεται η κακία των δαιμόνων από σένα και λάμπει στη ψυχή σου η ακτίνα της δικαιοσύνης του Θεού.

     Μόλις άκουσε ο σατανάς γοερούς αναστεναγμούς να αναπέμπονται από το βάθος της καρδιάς, τράπηκε αμέσως σε φυγή, διότι κατάλαβε ότι εκεί κοντά βρίσκεται καρδιά συντετριμμένη από την Ευχή και, επομένως, ο Ίδιος ο Χριστός. Άκουσαν οι παρατάξεις του εωσφόρου τους λυπηρούς αναστεναγμούς της καρδιάς; Μάζεψαν αμέσως τις πονηρίες στον εαυτό τους και ησύχασαν. Άκουσαν οι δαίμονες να αναστενάζει κάποιος μέσα από το κέντρο της καρδιάς του; Έγιναν άφαντοι από εκεί, διότι φοβήθηκαν την εκδίκηση του Κυρίου. Άκουσε ο διάβολος βραχνιασμένη φωνή από τη συντριβή της καρδιάς; Διαλύθηκε αμέσως η δύναμή του από τον φόβο του και έσβησε από τη λύπη του η φλόγα της κακίας του. Είδε ο σατανάς ροή δακρύων σε πρόσωπο κάποιου που έχει καρδιά συντετριμμένη; Αμέσως ζεματίστηκε στην καρδιά του. Αναστέναξες μέσα από το βάθος της καρδιάς σου; Βέλος έριξες στον ομφαλό του εωσφόρου. Θυμήθηκες τον Πλάστη σου Ιησού και δάκρυσες από τη χαρά σου; Καυστική βροχή έπεσε πάνω στην κεφαλή του εωσφόρου. Προσευχήθηκες στον Χριστό σου από το βάθος της καρδιάς σου; Έφραξε τα αυτιά του ο σατανάς μη υποφέροντας να σε ακούει. Από τα βάθη σου αναστέναξες; Έχασε ο σατανάς τον νου του από τον φόβο του. Συνέτριψες την καρδιά σου με την Ευχή; Δυναμώθηκε η ψυχή σου κατά του διαβόλου, ενώ ταυτόχρονα θωρακίστηκε κατά της αμαρτίας. Συντρίφθηκε η καρδιά σου από την Ευχή; Χάρηκε για τη ψυχή σου το Πνεύμα του Κυρίου και πικράθηκε το τάγμα του εωσφόρου.

      Επικαλέσθηκες τον Δεσπότη σου Χριστό από καρδιάς; Παρέλυσες τον σατανά. Είδαν τα μάτια σου την εικόνα του Χριστού και της Παναγίας και χάρηκε η ψυχή σου; Αναρίθμητοι λογισμοί κυριεύουν τον σατανά και περιφέρονται γύρω από τον εωσφόρο. Εκ βαθέων επικαλέσθηκες το γλυκύτατο όνομα του Χριστού μου και της Θεομήτορος; Βύθισες στα καταχθόνια τον αόρατο εχθρό σου. Συνέτριψες την καρδιά σου με την Ευχή; Ετρώθηκε (έλιωσε) η ψυχή σου από τον θεϊκό έρωτα και αισθάνθηκε η καρδιά σου τον ανέκφραστο γλυκασμό του Κτίστου σου Χριστού. Πόνεσε η καρδιά σου από τη βία της Ευχής; Κατάλαβες να υπάρχει μέσα σ’ αυτή σκέπη και χάρη θεϊκή. Απελπίστηκες από τη ζωή σου από τους πόνους της συντετριμμένης σου καρδιάς; Αποκαλύφθηκε σε σένα κάποιο από τα κρυμμένα μυστήρια του Θεού. Δοκίμασες τη θλίψη και τον πόνο της συντετριμμένης σου καρδιάς; Γεύθηκε πραγματικά η ψυχή σου από τον Κύριο Παντοκράτορα την αίσθηση της γλυκύτατης Βασιλείας Του.

     Σύντριψε, λοιπόν, αγαπητέ, την εωσφορική έπαρση με την παντοτινή συντριβή της καρδιάς σου, για να στεφανωθεί η ψυχή σου από τον Παντοκράτορα Κύριο. Σύντριψε, λοιπόν, αγαπητέ, τον διάβολο με τη συντριβή της καρδιάς σου, για να εισέλθεις θριαμβευτής στη χαρά του Κυρίου σου. Σύντριψε την καρδιά σου με την Ευχή, για να συντριβεί σε αναρίθμητα συντρίμμια ο σατανάς που σε πλανάει. Σύντριψε την καρδιά σου με την Ευχή, για να ταπεινώσεις κάτω από τα πόδια σου τον υπερήφανο και αλαζόνα σατανά. Σύντριψε την καρδιά σου με την Ευχή, για να περιπαίζεις τον διάβολο, τον πρωτοστάτη της κακίας, λογαριάζοντας τα βέλη του ωσάν βέλη μικρού παιδιού (πρβλ. Ψαλμ. 63, 8).

     Σύντριψε την καρδιά σου με την Ευχή, για να δεις τη ψυχή σου ωσάν άγγελο Κυρίου να ορμάει κατά του διαβόλου δίχως κανένα φόβο, με το να είναι ντυμένη με τη δύναμη του Υψίστου. Σύντριψε, ταπεινέ, την καρδιά σου με την Ευχή, για να γίνουν καινούργια τα εσωτερικά σου από το Πνεύμα του Κυρίου. «Πνεύμα ευθύ και αταλάντευτο εγκαινίασε μέσα στα έγκατά μου», λέγει ο Προφήτης (Ψαλμ. 50, 12). Σύντριψε, λοιπόν, αγαπητέ, την καρδιά σου με την Ευχή, για να συνομιλήσει η ψυχή σου με τους αγγέλους του Θεού, που είναι πράγμα μακάριο, επιθυμητό και τελείως δυσεύρετο και δυσκολοκατόρθωτο. Συνέτριψε, ταπεινέ, την καρδιά σου με την Ευχή, για να αποκτήσεις καθαρότητα στο σώμα σου και νήψη στη διάνοιά σου, τα οποία είναι ωσάν δύο πτέρυγες στη ψυχή σου, με τις οποίες (αυτή μπορεί και) πετάει προς τα ουράνια.

     Συγκέντρωσε τον νου σου μέσα στο βάθος του εαυτού σου, εκεί που είναι ο θρόνος της καρδιάς σου· και αφού τον προσηλώσεις μέσα σ’ αυτή, ωσάν κάποιος έξυπνος παρατηρητής μελέτησε από το βάθος σου την Ευχή ώσπου να γλυκαθεί ανέκφραστα από τη χάρη της· και τότε θα δεις τον εαυτό σου να πετάει πάνω στον ουρανό προς τον Θεό, όπου είναι η αληθινή του ανάπαυση.

ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΗΣΥΧΑΣΤΗΣ

[ «Νηπτική Θεωρία»
(Από χειρόγραφο του 1851
της Ι. Μ. Ξενοφώντος),
Λόγος Ιστ΄ (Αποσπάσματα),
σελ. 187–196·
Έκδοση
Ιεράς Μονής Ξενοφώντος,
Άγιον Όρος·
Οκτώβριος 2009.
Επιμέλεια ανάρτησης:
π. Δαμιανός. ]






Επιτρέπεται η αναδημοσίευση
των αναρτήσεων από το «Ειλητάριον»,
αρκεί να αναφέρεται απαραίτητα
ως πηγή προέλευσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου