Τὸ Εἰλητάριον. «Γράψον ἃ εἶδες καὶ ἅ εἰσι» (Ἀποκ. α΄ 19).



Τρίτη 23 Ιουλίου 2019

ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΤΗΣ ΟΣΙΑΣ ΠΕΛΑΓΙΑΣ


ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΤΗΣ ΟΣΙΑΣ ΠΕΛΑΓΙΑΣ


     Έναν χρόνο μετά την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, η Παναγία Θεοτόκος εμφανίσθηκε στην ευσεβή μοναχή Πελαγία που εγκαταβίωνε με άσκηση και προσευχή στη Μονή Κεχροβουνίου, ψηλά στα βουνά της Τήνου, και της ζήτησε να ειδοποιήσει έναν χωριανό, τον Σταμέλο Κανγαδή, ότι είχε επιλεγεί να βρει την εικόνα της που βρισκόταν θαμμένη σε ένα χωράφι και να κτίσει ναό προς τιμήν της. Φοβισμένη και θεωρώντας τον εαυτό της ανάξιο μιας τέτοιας αποκάλυψης, η Πελαγία αρχικά δεν υπάκουσε. Η Παναγία τής εμφανίσθηκε και πάλι την επόμενη εβδομάδα, αλλά εκείνη την υποδέχθηκε με την ίδια δυσπιστία. Τέλος, στις 29 Ιουλίου, ενώ προσευχόταν, η Πελαγία είδε οφθαλμοφανώς τη Βασίλισσα των Ουρανών να στέκει μπροστά της, περιβαλλόμενη από θεϊκό φως. Επανέλαβε την εντολή της και τη χαιρέτησε με τα λόγια αυτά: «Ευαγγελίζου γη, χαράν μεγάλην!». Η μοναχή απάντησε με τη συνέχεια του ύμνου: «Αινείτε, ουρανοί, Θεού την δόξαν». Στην αρχή της Ακολουθίας του Όρθρου πήγε να αναφέρει καταλεπτώς το θαυμαστό όραμα στην ηγουμένη της, η οποία επιβεβαίωσε την αυθεντικότητά του. Την επομένη μετέβη στο χωριό, πληροφόρησε τον Σταματέλο Κανγαδή και, αφού ο τοπικός επίσκοπος έδωσε τη συγκατάθεση και την ευλογία του, αναγνωρίζοντας ότι επρόκειτο για ένα εκλεκτό σημείο της ευσπλαχνίας της Κυρίας Θεοτόκου απέναντι στον δοκιμαζόμενο λαό, σήμαναν χαρμόσυνα οι καμπάνες και οι πιστοί συγκεντρώθηκαν για να πάρουν ο καθένας μέρος στην αναζήτηση.


     Η σύζυγος όμως του ιδιοκτήτη του χωραφιού που είχε υποδείξει η Θεοτόκος, κινούμενη κι αυτή από τον πειρασμό, αρνήθηκε να γίνει ο,τιδήποτε στο χωράφι εν τη απουσία του ανδρός της που έλειπε σε ταξίδι. Την επόμενη νύχτα είδε σε ενύπνιο έναν άνθρωπο με τρομερή όψη που ξεστόμισε φοβερές απειλές στο πρόσωπό της, έτσι ώστε όχι μόνο έδωσε την άδεια να σκαφτεί το χωράφι, αλλά το δώρισε μάλιστα και στον επίσκοπο για την ανέγερση του ναού. Άνθρωποι από όλο το νησί αυτή τη φορά πήραν ενεργό μέρος στην ανασκαφή που παρέμεινε άκαρπη για δύο μήνες. Ο κόσμος άρχισε να αποθαρρύνεται, ορισμένοι να αμφιβάλλουν και άλλοι να ολιγοπιστούν· μετά όμως από νέα θαυματουργική παρέμβαση της Θεοτόκου, τα έργα ξανάρχισαν με περισσότερο ζήλο. Στις 30 Ιανουαρίου του 1823 βρέθηκε μια μεγάλη και υπέροχη εικόνα του Ευαγγελισμού, που ήταν εγκάρσια κομμένη σε δύο μέρη, αλλά που ωστόσο δεν είχε υποστεί φθορές παρά τη μακρά παραμονή της μέσα στη γη. Μόλις αποτέθηκε στον περικαλλή ναό που αναγέρθηκε στον τόπο εκείνο, άρχισε να ενεργεί αμέτρητα θαύματα, τόσο πολλά που η εικόνα της Παναγίας της Τήνου αποτελεί σήμερα το πλέον ονομαστό προσκύνημα στην Ελλάδα. Στη Μονή Κεχροβουνίου τιμάται ακόμη το κελλί στο οποίο η οσία Πελαγία έλαβε την αποκάλυψη της Παναγίας.


—ΑΠΟΛΥΤΙΚΙΟΝ—
Ἦχος δ΄. Ταχὺ προκατάλαβε.
μέμπτως ἐβίωσας, ἐν ἐγκρατείᾳ πολλῇ, καὶ κόποις ἀσκήσεως, καὶ ἐν ἀγάπῃ θερμῇ, Πελαγία θεόληπτε· ὅθεν τὴν Θεοτόκον, ἐπαλλήλως κατεῖδες, μηνύουσάν σοι Εἰκόνος, τὴν ἀνεύρεσιν ταύτης, ᾗ πρέσβευε Ὁσία, ὑπὲρ τῶν τιμώντων σε.

—ΚΟΝΤΑΚΙΟΝ—
Ἦχος α΄. Χορὸς Ἀγγελικός.
Ζωὴν θεοφιλῆ, διανύσασα Μῆτερ, ἀσκήσει ἀρετῶν, καὶ ἠθῶν εὐκοσμίᾳ, θεράπαινα πέφηνας, τῆς Ἁγνῆς Θεομήτορος. Ὅθεν χαίρουσα, Κεχροβουνίου ἡ Μάνδρα, μακαρίζει σε, ὦ Πελαγία θεόφρον, τιμῶσα τὴν Κάραν σου.

—ΜΕΓΑΛΥΝΑΡΙΟΝ—
Χάριν Πελαγία εὗρες πολλήν, τῇ σῇ ἐναρέτῳ, καὶ ἁγίᾳ Μῆτερ ζωῇ, τῆς Ἁγνῆς Παρθένου, διάκονος φανεῖσα, ᾗ πρέσβευε Ὁσία, ὑπὲρ τῆς ποίμνης σου.





[ Ιερομονάχου Μακαρίου
Σιμωνοπετρίτου:
«Νέος Συναξαριστής
της Ορθοδόξου Εκκλησίας»·
Τόμ. 11ος (Ιούλιος),
σελ. 263–264.
Διασκευή από τα Γαλλικά:
Ξενοφών Κομνηνός.
Θεώρηση κειμένου:
Γαβριήλ Νικολάου Πεντζίκης.
Εκδόσεις «Ίνδικτος»·
Αθήναι, Ιούνιος 20082.
Επιμέλεια ανάρτησης,
π. Δαμιανός. ]






Επιτρέπεται η αναδημοσίευση
των αναρτήσεων από το «Ειλητάριον»,
αρκεί να αναφέρεται απαραίτητα
ως πηγή προέλευσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου