Τὸ Εἰλητάριον. «Γράψον ἃ εἶδες καὶ ἅ εἰσι» (Ἀποκ. α΄ 19).



Σάββατο 27 Ιουλίου 2019

ΑΝ


ΑΝ


   Αν επιτέλους δεηθείς να κατεβάσεις εκείνον τον έρμο τον πήχη που συνέχεια τυραννάει ανεξήγητα όλους τους αποχαυνωμένους τριγύρω σου, οπωσδήποτε κάπως προς στιγμή θα συνεννοηθείς καλύτερα και θα ησυχάσεις.
   Αν βάλεις στην άκρη μια σειρά από ζωντανές, ψυχότροφες αξίες, η ζωή σου από μυστήριο θα γίνει παράσταση που θα ξεπουλήσει τρελά.
   Αν βρεις τρόπο να κάνεις την απουσία παρουσία, την αδιαφορία βοήθεια, την κενότητα ουσία, το δήθεν βεβαιότητα, σίγουρα προβλέπεται να γίνεις παντού αποδεκτός με πολλά χειροκροτήματα.
   Αν κάνεις το μηδαμινό, το αναιμικό, το μέτριο ή το υποτυπώδες, τάξιμο, προσφορά και ζήτηση, περίμενε να υποχρεωθούν και περίμενε να σ’ ευχαριστήσουν κιόλας αυτοί που απέδειξαν πολλάκις ότι έχουν παρανοϊκή ανάγκη να προσκυνούν το περιτύλιγμα και να απορρίπτουν το περιεχόμενο.
   Μια αυτοκτονική αφέλεια και μια επιζήμια ακρισία βλέπει κανείς να προκρίνεται και να επικρατεί παντού σήμερα, σε βάρος της ζωής της αλήθειας και της εμβίωσης του αληθινού.
   Αν δεν θυμάσαι, αν δεν γνωρίζεις, αν δεν το πολυσκέφτεσαι, αν δεν σε νοιάζει, αν δεν επιμένεις, αν δεν έχεις μια απάντηση να δώσεις, αν δεν βαστάς θέση και άποψη, αν δεν έχεις κανένα βίωμα κρυμμένο μέσα σου να σε τροφοδοτεί, τότε θα περνάς άνετα όλα τα εγκόσμια διόδια των πολυδαίδαλων και φρούδων σχέσεων.
   Αν όμως τολμήσεις να δείξεις ότι τη «ψυλλιάζεσαι», ότι καταλαβαίνεις, ότι αισθάνεσαι, ότι ευαισθητοποιείσαι, ότι ανταποκρίνεσαι, ότι συμπάσχεις και συγκινείσαι, ότι έχεις έναν από καρδιάς λόγο και τρόπο, δεν υπάρχει περίπτωση ποτέ για σένα να περάσεις ήσυχα, καλά, εύκολα και αβίαστα την τάξη της σχολής και της συντυχίας της κολακείας, της υποκρισίας και της πάσης φύσεως ιδιοτέλειας ή πονηρίας.
   Επί του κοσμικού επιπέδου: στάσιμος, αβάσιμος και άσημος ο βηματισμός σου. Να, το δικό σου τρίπτυχο στην εξέλιξη της πορείας σου, αν και εφόσον σε όλα τα παραπάνω «αν» παίζει πολύ να είναι ο εαυτός σου μέσα.
   Αν όμως όχι, να χαίρεσαι πολύ, γιατί ο Θεός είναι πλάι σου. Και δεν έχει κανένα «αν» σ’ αυτό.

π. Δαμιανός






Επιτρέπεται η αναδημοσίευση
των αναρτήσεων από το «Ειλητάριον»,
αρκεί να αναφέρεται απαραίτητα
ως πηγή προέλευσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου