Τὸ Εἰλητάριον. «Γράψον ἃ εἶδες καὶ ἅ εἰσι» (Ἀποκ. α΄ 19).



Τρίτη 26 Μαρτίου 2019

Η ΣΥΝΑΞΗ ΤΟΥ ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΥ ΓΑΒΡΙΗΛ

Η ΣΥΝΑΞΗ ΤΟΥ ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΥ ΓΑΒΡΙΗΛ


     Τη σημερινή ημέρα, την επομένη του θείου Ευαγγελισμού, όπως είναι το έθος κατά τις μεγάλες δεσποτικές εορτές, εορτάζουμε τον απεσταλμένο του Θεού προς την Παρθένο Μαρία, τον αγγελιοφόρο της Σωτηρίας. Από καταβολής κόσμου και σε όλη τη διάρκεια της ιστορίας της σωτηρίας μας, ο πρωτοστάτης αυτός των ασωμάτων και ουρανίων Δυνάμεων υπήρξε για μας τους ανθρώπους ο χαρμόσυνος Άγγελος της ευσπλαχνίας και του ελέους του Θεού. «Πυρόφορος», μη υφιστάμενος φθοροποιό αλλοίωση και αφοσιωμένος αδιάκοπα στη θεωρία της θείας Δόξης, ο Αρχάγγελος Γαβριήλ υποδείχτηκε από τον Κύριο ως ένα από τα εξαίρετα «λειτουργικά πνεύματα τα οποία στέλνονται σε διακονία γι’ αυτούς που πρόκειται να κληρονομήσουν τη Σωτηρία» (Εβρ. 1, 14). Σύμφωνα με τον άγιο Πρόκλο Κωνσταντινουπόλεως [20 Νοεμ.] (Ομιλ. Α΄, «Εις την Αγίαν Θεοτόκον» 5, ACO I, i, 1, σελ. 104), εξαιτίας του ονόματός του, που μπορεί να σημαίνει «Θεός και άνθρωπος», αφοσιώθηκε στην πιστή καθυπούργηση της αναγγελίας των Μυστηρίων που συνέκλιναν στη μυστική προετοιμασία της Ενανθρώπησης του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού. Ας σημειωθεί ότι το όνομά του στα εβραϊκά λέγεται «Γκέβερ», που σημαίνει «Δυνατός άνδρας», «Μαχητής»· όπως επίσης και «Έλ», που είναι ένα από τα ονόματα του Θεού. «Γαβριήλ», λοιπόν, μπορεί να σημαίνει «Άνθρωπος του Θεού» ή όπως ήδη προαναφέραμε «Θεός και Άνθρωπος». Στην εβραϊκή παράδοση θεωρείται ως ο «Άγγελος της Παρουσίας», ο οποίος στέκει ενώπιον του Θεού και μεσολαβεί υπέρ των ανθρώπων. Στο βιβλίο του Δανιήλ, ο ίδιος ο Γαβριήλ αποστέλλεται προς τον Προφήτη (βλ. Δαν. 8, 16–17) για να του δώσει την ερμηνεία του εσχατολογικού οράματος που δέχθηκε από Θεού. Κορυφή και τέρμα της ιερότατης αποστολής του υπήρξε εκείνο το πνευματέμφορο «Χαίρε», εκείνος ο περιβόητος «Αρχαγγελικός Ασπασμός» που απηύθυνε βασυσεβάστως προς την Κυρία Θεοτόκο, την «Κυρία των Αγγέλων», και το οποίο απέβη η έκφραση δοξολογίας και ευχαριστίας όλων όσων, χάρις σε αυτόν, γεύονται την εν Χριστώ Σωτηρία και προσπαθούν, κατά τη δύναμη των εφέσεων και κατά το μέτρο των δυνάμεών τους, να μιμηθούν επί της γης την αγγελική του βιοτή. Ο Αρχάγγελος Γαβριήλ εκτός από τη γνωστή «Σύναξι πασών των αγγελικών Δυνάμεων» [8 Νοεμ.], που είναι ο κύριος και επίσημος εορτασμός του, μνημονεύεται με πενιχρότατα στοιχεία «συνάξεως» στις 13 Ιουλίου καθώς και στις 11 Ιουνίου (Σύναξις της θαυματουργού Εικόνος της Παναγίας του «Άξιον εστί»).


—ΑΠΟΛΥΤΙΚΙΟΝ—
Ἦχος δ΄. Ὁ ὑψωθεὶς ἐν τῷ Σταυρῷ.
Φερωνυμίᾳ καταλλήλῳ ἐμπρέπων, καθυπουργεῖς ἐν τῇ τοῦ Λόγου σαρκώσει, ὡς στρατηγὸς τῶν Ἀσωμάτων τάξεων· ὅθεν εὐηγγέλισαι, τῇ Παρθένῳ Μαρίᾳ, χαῖρε προσφωνῶν αὐτῇ, τὸν Θεὸν γὰρ συλλήψῃ· ὃν ἐκδυσώπει σώζεσθαι ἡμᾶς, τοὺς σὲ ὑμνοῦντας, Γαβριὴλ Ἀρχάγγελε.

—ΚΟΝΤΑΚΙΟΝ—
Ἦχος γ΄. Ἡ Παρθένος σήμερον.
Οὐρανίου τάξεως, φωτοειδὴς στρατηγέτης, Γαβριὴλ Ἀρχάγγελε, γεγενημένος ἐν δόξῃ, ἤγγειλας, χαρὰν τὴν ἄληκτον τῇ Παρθένῳ· ταύτῃ γάρ, τὴν τοῦ ἀνάρχου σύλληψιν Λόγου, ἐκβοῶν εὐηγγελίσω· χαῖρε Παρθένε εὐλογημένη Ἁγνή.

—ΜΕΓΑΛΥΝΑΡΙΟΝ—
λος ἡλιόμορφος καὶ φαιδρός, Γαβριὴλ ἐπέστης, τῇ Παρθένῳ ἐν Ναζαρέτ, παρ’ ἧς νῦν τὴν αἴγλην, τῆς Τρισηλίου δόξης, δεχόμενος ἀΰλως, ἡμᾶς καταύγασον.





[ Ιερομονάχου
Μακαρίου Σιμωνοπετρίτου:
«Νέος Συναξαριστής
της Ορθοδόξου Εκκλησίας»·
Τόμος 7ος (Μάρτιος),
σελ. 245.
Διασκευή εκ του Γαλλικού:
Σωτήρης Γουνελάς.
Εκδόσεις «Ίνδικτος»·
Αθήνα, Φεβρουάριος 20172.
Επιμέλεια ανάρτησης:
π. Δαμιανός. ]






Επιτρέπεται η αναδημοσίευση
των αναρτήσεων από το «Ειλητάριον»,
αρκεί να αναφέρεται απαραίτητα
ως πηγή προέλευσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου