Τὸ Εἰλητάριον. «Γράψον ἃ εἶδες καὶ ἅ εἰσι» (Ἀποκ. α΄ 19).



Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2018

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΦΙΛΙΠΠΟΣ, ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΠΤΑ ΔΙΑΚΟΝΟΥΣ


ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΦΙΛΙΠΠΟΣ,
ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΠΤΑ ΔΙΑΚΟΝΟΥΣ


     Ο άγιος Φίλιππος είχε πατρίδα του την Καισάρεια της Παλαιστίνης. Από τον γάμο του απέκτησε τέσσερις θυγατέρες, εκ των οποίων μνημονεύονται μόνο δύο, η Ερμιόνη και η Ευτυχία [4 Σεπτ.], για τις οποίες λέγεται ότι έλαβαν το προφητικό χάρισμα (Πράξ. 21, 8).
     Χειροτονήθηκε διάκονος από τους Αποστόλους μαζί με τον άγιο Στέφανο τον Πρωτομάρτυρα (Πράξ. 6, 1-6), για να διακονεί στα γεύματα αγάπης και στα φιλανθρωπικά έργα.
     Όταν οι Απόστολοι διασκορπίσθηκαν για να κηρύξουν τον λόγο του Θεού, ο Φίλιππος κήρυξε το Ευαγγέλιο της Σωτηρίας σε όλη την Σαμάρεια και βάπτισε τον Σίμωνα τον μάγο, που υποκρίθηκε ότι μεταστράφηκε, ελπίζοντας με δολιότητα ότι θα κερδίσει χρήματα από τις δωρεές του Αγίου Πνεύματος (Πράξ. 8, 4-24). Επίσης τον Φίλιππο έστειλε ο Κύριος στον δρόμο από τα Ιεροσόλυμα προς την Γάζα, για να ερμηνεύσει στον ευνούχο, υπουργό της βασίλισσας Κανδάκης της Αιθιοπίας, το μυστήριο της προφητείας του Ησαΐα για τον Μεσσία (Ησ. 53, 7). Αλλά τι ακριβώς είχε συμβεί;


     Ένας άγγελος Κυρίου είπε στον Φίλιππο: «Σήκω και πήγαινε κατά τον νότο, στον δρόμο που κατεβαίνει από την Ιερουσαλήμ στην Γάζα». Ο δρόμος αυτός είναι ερημικός. Ο Φίλιππος σηκώθηκε και πήγε. Συγχρόνως, ένας Αιθίοπας ευνούχος, αξιωματικός στην υπηρεσία της Κανδάκης –δηλαδή της βασίλισσας των Αιθιόπων– και διοικητής των οικονομικών της, που είχε έρθει να προσκυνήσει στην Ιερουσαλήμ, γύριζε τώρα στην πατρίδα του. Καθότανε στο αμάξι του και διάβαζε τον προφήτη Ησαΐα. Το Άγιο Πνεύμα είπε στον Φίλιππο: «Πλησίασε και περπάτα κοντά στο αμάξι αυτό». 

     Ο Φίλιππος έτρεξε κοντά και άκουσε τον Αιθίοπα να διαβάζει τον προφήτη Ησαΐα. Τότε του είπε: «Άραγε, καταλαβαίνεις αυτά που διαβάζεις;». Εκείνος απάντησε: «Πώς θα μπορούσα να καταλάβω, αν δεν με οδηγήσει κάποιος;». Και παρακάλεσε τον Φίλιππο να ανέβει στο αμάξι του και να καθίσει μαζί του. Η περικοπή της Γραφής που διάβαζε ήταν η εξής: «Σαν πρόβατο οδηγήθηκε στην σφαγή και σαν το αρνί που παραμένει άφωνο μπροστά σ’ αυτόν που το κουρεύει, έτσι κι Αυτός δεν ανοίγει το στόμα Του. Καταδικάστηκε σε ταπεινωτικό θάνατο και Του αρνήθηκαν μια δίκαιη κρίση. Εξάλειψαν την ζωή Του από το πρόσωπο της γης· και ποιος μπορεί να μετρήσει τους απογόνους Του;» (Ησ. 53, 7).


     Ο ευνούχος είπε στον Φίλιππο: «Πες μου, σε παρακαλώ, για ποιον το λέει αυτό ο προφήτης; Για τον εαυτό του ή για κανέναν άλλον;». Τότε ο Φίλιππος, παίρνοντας ευκαιρία από το κομμάτι αυτό της Γραφής, άρχισε να του κηρύττει το χαρμόσυνο μήνυμα για τον Ιησού Χριστό. Και καθώς προχωρούσαν στον δρόμο, έφθασαν σ’ έναν τόπο όπου υπήρχε νερό. Τότε ο ευνούχος λέει: «Να, νερό! Τι με εμποδίζει από το να βαπτισθώ;». Και ο Φίλιππος απάντησε: «Αν πιστεύεις με όλη την καρδιά σου, τότε μπορείς να βαπτισθείς!». Ο ευνούχος αποκρίθηκε: «Πιστεύω ότι ο Ιησούς Χριστός είναι ο Υιός του Θεού!» Και αμέσως διέταξε να σταματήσει το αμάξι· κατέβηκαν και οι δύο στο νερό, ο Φίλιππος και ο ευνούχος, και ο Φίλιππος τον βάπτισε.

     Κι όταν βγήκαν έξω από το νερό, το Πνεύμα του Κυρίου άρπαξε τον Φίλιππο και δεν τον ξαναείδε πια ο ευνούχος, ο οποίος συνέχισε το ταξίδι του γεμάτος χαρά.


     Ο Φίλιππος βρέθηκε στην Άζωτο. Από εκεί, και ώσπου να φθάσει στην Καισάρεια, κήρυττε το Ευαγγέλιο σε όλες τις πόλεις απ’ όπου περνούσε (Πράξ. 8, 26-39) και κατόπιν πήγε στην Μικρά Ασία, στην πόλη των Τράλλεων. Εκεί οδήγησε πολλούς εθνικούς προς την θεογνωσία· συν τοις άλλοις, ανήγειρε έναν ναό και εκοιμήθη εν ειρήνη.


—ΑΠΟΛΥΤΙΚΙΟΝ—
Ἦχος γ΄. Θείας πίστεως.
Θείας χάριτος, πλήρης ὑπάρχων, διηκόνησας τῇ Ἐκκλησίᾳ, ὡς Διάκονος τοῦ Λόγου Ἀπόστολε· θεοσημείαις δὲ θείαις χρησάμενος, τῆς Σαμαρείας τὰ πλήθη κατηύγασας. Μάκαρ Φίλιππε, Χριστὸν τὸν Θεὸν ἱκέτευε, δωρήσασθαι ἡμῖν τὸ μέγα ἔλεος.

—ΚΟΝΤΑΚΙΟΝ—
Ἦχος δ΄. Ἐπεφάνης σήμερον.
Φωτισθεὶς ἐν Πνεύματι τῷ Παναγίῳ, τὰ τῆς γῆς πληρώματα, ταῖς σαῖς φωτίζεις διδαχαῖς, καὶ τῶν θαυμάτων λαμπρότησι, ἱερομύστα Ἀπόστολε Φίλιππε.


—ΕΤΕΡΟΝ ΚΟΝΤΑΚΙΟΝ—
Ἦχος δ΄. Ἐπεφάνης σήμερον.
Μιμητὴς γενόμενος, τοῦ Διδασκάλου, δι’ αὐτὸν Ἀπόστολε, ταῖς τῶν Ἁγίων τῶν αὐτοῦ, χρείαις πιστῶς διηκόνησας· ὅθεν σε πάντες, πιστοὶ μακαρίζωμεν.

—ΜΕΓΑΛΥΝΑΡΙΟΝ—
Πίστεως τὸ πλήρωμα γεωργῶν, ἐξ αὐτοῦ παρέχεις, τῷ πληρώματι τῶν πιστῶν, ὡς ἐκλελεγμένος, διακονεῖν ἁγίοις· ἐξ οὗ ἡμῖν μετάδος, Φίλιππε ἔνδοξε.



[ Ιερομονάχου Μακαρίου
Σιμωνοπετρίτου:
«Νέος Συναξαριστής
της Ορθοδόξου Εκκλησίας»·
σελ. 109.
Διασκευή εκ του Γαλλικού:
Γαβριήλ Νικολάου Πεντζίκης.
Εκδόσεις «Ίνδικτος»·
Αθήναι, Οκτώβριος 20092.
Επιμέλεια ανάρτησης:
π. Δαμιανός. ]






Επιτρέπεται η αναδημοσίευση
των αναρτήσεων από το «Ειλητάριον»,
αρκεί να αναφέρεται απαραίτητα
ως πηγή προέλευσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου