Τὸ Εἰλητάριον. «Γράψον ἃ εἶδες καὶ ἅ εἰσι» (Ἀποκ. α΄ 19).



Παρασκευή 5 Απριλίου 2019

ΜΗΤΗΡ ΘΕΟΥ


ΜΗΤΗΡ ΘΕΟΥ


     «Η Μητέρα του Θεού είναι ένα σώμα, ένα αίμα και ένα πνεύμα με τον Σωτήρα, αφού είναι η Μητέρα Του. Ω, πόσο απερίγραπτη είναι η ανταμοιβή της! Έγινε Μητέρα του Ίδιου του Θεού, δίνοντάς Του την άχραντη σάρκα της, τρέφοντάς Τον με το γάλα της, σηκώνοντάς Τον στα χέρια της, ντύνοντάς Τον και θωπεύοντάς Τον. Ποιος μπορεί να περιγράψει το μεγαλείο της Υπεραγίας Θεοτόκου;

     »Βλέποντας την εικόνα της Θεοτόκου, να θαυμάζεις το πόσο τέλεια ενώθηκε η Θεότητα με την ανθρωπότητα. Έτσι, να αναλογίζεσαι την ανθρώπινή σου αξία και να ζεις ανάλογα με την ιδιότητά σου σαν παιδί του Θεού και σαν κληρονόμος της αιώνιας μακαριότητας.

     »Είναι μεγάλη δυστυχία για σένα που δεν έμαθες, που δεν πίστεψες, που δεν συνήθισες να καταφεύγεις, με ταπείνωση και με αγαθή παρρησία, σε όλες σου τις θλίψεις και τις χαρές στη Μητέρα της Ζωής, στην άβυσσο αυτή του ελέους και των οικτιρμών.

     »Εάν οι άνθρωποι δεν ήταν πλασμένοι κατ’ εικόνα Θεού, τότε ο Θεός δεν θα σαρκωνόταν από την Παναγία Δέσποινα. Ω, πόσο εξύψωσε ο Πλάστης τη φύση μας με τον τρόπο της δημιουργίας και της εξαγοράς μας!

     »Σαν λαμπρό αστέρι η Παναγία Δέσποινα αντιφεγγίζει σ’ εμάς το φως του Θεού. Σαν πυρωμένο κάρβουνο μέσα στη δυνατή φωτιά (του Παναγίου Πνεύματος). Όλη είναι υπέρλαμπρη και φλογισμένη (από τη θεία αγάπη). Όπως ο Θεός είναι αιώνιο φως και μακάρια αγιότητα, έτσι και η Υπεραγία Θεοτόκος είναι παντοτινό φως και άσπιλη αγιότητα.

     »Δόξα σε σένα, Υπερευλογημένη Μαρία, διότι έλαβες από τον Θεό τέτοια καθαρότητα και χάρη, που μπόρεσες σύμφωνα με την ευδοκία του Πατρός και τη συνεργία του Αγίου Πνεύματος να ενσαρκώσεις τον Υιό του Θεού!».

ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΗΣ ΚΡΟΝΣΤΑΝΔΗΣ
(1829–1908)


[ Επισκ. Αλεξάνδρου
Σεμενώφ–Τιάν–Σάνσκυ
(1890–1979):
«Ο Πατήρ Ιωάννης
της Κρονστάνδης»·
Κεφ. 11ο, §2–§3,
σελ. 170–172.
Μετάφραση:
Αρχιμ. Τιμοθέου.
Εκδόσεις
Ιεράς Μονής Παρακλήτου·
Ωρωπός Αττικής, 19843.
Επιμέλεια ανάρτησης:
π. Δαμιανός. ]






Επιτρέπεται η αναδημοσίευση
των αναρτήσεων από το «Ειλητάριον»,
αρκεί να αναφέρεται απαραίτητα
ως πηγή προέλευσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου