Τὸ Εἰλητάριον. «Γράψον ἃ εἶδες καὶ ἅ εἰσι» (Ἀποκ. α΄ 19).



Τετάρτη 17 Απριλίου 2019

ΣΙΩΠΗΛΗ ΚΑΥΣΗ


ΣΙΩΠΗΛΗ ΚΑΥΣΗ


     Όσα και να σου λέω εγώ, έτσι εύκολα, ανέξοδα και αυτάρεσκα, αν πρώτα δεν πάθω και δεν μάθω, δεν θα μπορέσω ποτέ να υπερβώ την αβυσσαλέα αδυναμία μου, δεν θα μπορέσω ποτέ να εμπνεύσω ταπεινά τη διστακτική και απορημένη καρδιά σου. Στην καρδιά· εκεί όπου θεμελιώνονται ή εκεί από όπου καταρρέουν πρόσωπα και σχέσεις, ανάλογα. Ανάλογα την καρδιά. Τις μακάριες αλλοιώσεις πνευματικών καρατίων τις βαστά και τις επιφυλάσσει πάντα η ησυχία και η σιωπή που δε θέλει κανείς σήμερα. Λόγια ζητάνε όλοι σαν όλους τους άλλους· λόγια στα λόγια σαν τη σκόνη στο χώμα· λόγια που πήραν τη θέση του αχυρένιου έργου, του προσκέφαλου που ζητά το ανήρεμο μυαλό μας, που γίνονται στο τέλος απερίσκεπτες προσυπογραφές στην κοινή απόγνωση της αγνωσίας που επικρατεί συγχυτικά παντού. Γιατί δεν αράζουμε στον Παράδεισο που στέκει παραδίπλα μας; Ολοένα και πιο λίγοι δεν θέλουν να χάσουν την παλαιότητά τους και δεν επιθυμούν συντριβούν εκ βαθέων στη θεία αγάπη και σχεδόν κανένας πια από μας δε λιώνει στο θαύμα του Θεού σαν το μοσχοβολημένο κερί που σμίγει στη σιωπηλή του καύση φως και ευωδία.

π. Δαμιανός






Επιτρέπεται η αναδημοσίευση
των αναρτήσεων από το «Ειλητάριον»,
αρκεί να αναφέρεται απαραίτητα
ως πηγή προέλευσης.

1 σχόλιο:

  1. Καύση σιωπηλή... και είς το κέντρον του στήθους περιμαζώνει και κατακαίει η ενέργεια της ευχής τα βοσκήματα των παθών.

    Αυτό μου ήρθε εις μνήμη μετά την ανάγνωση... απο ενα ωραίο σύγγραμμα, ενός ξεχασμένου καιρού.

    Νοερά Προσευχή ~ ήτοι ερμηνεία της επιστημονικής μεθόδου της ευχής "Κύριε Ιησού Χριστέ ελέησον με'' και περί Νήψεως και προσοχής Νοός πως γίνεται ~ Νικηφόρου του Αγιορείτου και άλλων Πατέρων ~ Έκδοσις 1852.

    ΑπάντησηΔιαγραφή