Τὸ Εἰλητάριον. «Γράψον ἃ εἶδες καὶ ἅ εἰσι» (Ἀποκ. α΄ 19).Σάββατο 29 Δεκεμβρίου 2018

«ΤΕΤΟΙΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΘΕΛΕΙ Ο ΘΕΟΣ!»


«ΤΕΤΟΙΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΘΕΛΕΙ Ο ΘΕΟΣ!»


     Ήταν κάποια γυναίκα πάμφτωχη σ’ ένα μικρό χωριό της Αιτωλοακαρνανίας και είχε τρία παιδιά. Κατάφερε να τα μεγαλώσει με απίστευτες στερήσεις και δυσκολίες. Παρ’ όλ’ αυτά, με μία μοναδική αξιοπρέπεια!

     Αυτή, λοιπόν, ήταν η κυρα-Βασιλική. Πέθανε παραμονή της Παναγίας του 1998. Την επόμενη μέρα, 15 Αυγούστου, το φτηνό φέρετρο με τη σορό της ήταν επάνω στην καρότσα του μικρού αγροτικού ημιφορτηγού του ιερέα και κατευθυνόταν προς το κοιμητήριο.
 
     Στην πορεία της κηδείας, ακολουθούσαν μερικοί συγχωριανοί της και συζητούσαν για όλα τα βάσανα που είχε περάσει όσο αυτή ζούσε, όταν, ξαφνικά, ευωδίασε όλος ο γύρω τόπος: χιλιάδες άνθη και λουλούδια να υπήρχαν, πραγματικά δεν θα μύριζαν τόσο πολύ! Όλοι τους, παραξενεύτηκαν και απόρησαν. Αλλά δεν είχαν καμία εξήγηση να δώσουν γι’ αυτό το γεγονός.

     Ανάμεσα σ’ εκείνους που την συνόδευαν, ήταν κι ένα πνευματικό τέκνο του μακαριστού Γέροντος π. Αμβροσίου Λάζαρη (1912—2006), χαρισματικού Πνευματικού της Ιεράς Μονής Δαδίου. Μετά από λίγες μέρες από αυτό το θαυμαστό αλλά για πολλούς ανεξήγητο γεγονός, πήγε προς τον θεοφώτιστο Γέροντα π. Αμβρόσιο αυτό το πνευματικό του τέκνο, αναφέροντάς του το όλο συμβάν. Πολύ λακωνικά και επιγραμματικά τού είπε μονάχα ότι «μία γυναίκα πέθανε και ευωδίασε ο γύρω τόπος». Αυτό, μόνον.
 
     Ο Γέροντας Αμβρόσιος στην αρχή έμεινε σιωπηλός. Έπειτα, μπήκε μέσα στο δωμάτιό του, έμεινε για λίγο εκεί, και μετά επέστρεψε. Για να πει τα παρακάτω διευκρινιστικά και κατατοπιστικά λόγια:
     —Αυτή αγίασε! Και ξέρεις τον λόγο; Γιατί ποτέ στη ζωή της δεν παραπονέθηκε! Τέτοιους ανθρώπους θέλει ο Θεός! Για να γεμίσει τον Παράδεισό Του και να κάνει τη Δευτέρα Παρουσία. Κατάλαβες;!...


[ «Γέρων Αμβρόσιος Λάζαρης·
Ο Πνευματικός της Μονής Δαδίου».
Μέρος α΄, κεφ. 3ο, §5, σελ. 100·
Εκδόσεις Π. Κυριακίδη,
Αθήνα, Νοέμβριος 2008.
Α΄ δημοσίευση:
Σάββατο 28 Δεκεμβρίου 2013.
Επιμέλεια ανάρτησης:
π. Δαμιανός. ]


Επιτρέπεται η αναδημοσίευση
των αναρτήσεων από το «Ειλητάριον»,
αρκεί να αναφέρεται απαραίτητα
ως πηγή προέλευσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου