Τὸ Εἰλητάριον. «Γράψον ἃ εἶδες καὶ ἅ εἰσι» (Ἀποκ. α΄ 19).



Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2018

ΠΟΙΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΙ;


ΠΟΙΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΙ;


     Υπάρχει απουσία και απόσταση που εξυγιαίνει, τονώνει και αναπλάττει πραγματικά μια σχέση. Ενώ αντίθετα υπάρχει σχέση που φέρει, ενισχύει και συντελεί σε κάθε δυνατή απώθηση, φυγή και μοναξιά. Ποιος μπορεί να ξέρει; Ίσως μόνο αυτός που ετοιμάζεται πιο πολύ. Κάποιοι μένουν φεύγοντας και κάποιοι δραπετεύουν κι ας είναι παραμένοντες. Ξαφνικά, οι ολιγοστές αντοχές μας από φρένο στη ματωμένη καρτερία γίνονται μοχλοί για την πιο θεσπέσια υπέρβαση. Η καρδιά του ανθρώπου είναι φτιαγμένη από μυστήριο· το μυστήριο της αγάπης προς το οποίο και προορίζεται κάθε ώρα και στιγμή, σε κάθε χρόνο και προς κάθε αιώνα. Ο άνθρωπος μένει μόνο ν’ απορεί, όσο δεν στέργει ήδη από το τώρα και το παρόν του ν’ αγαπήσει απλά, ειλικρινά και αληθινά με την καρδιά του. Και ας ειπωθεί ότι όλα τα παραπάνω ζητήματα είναι εκ βαθέων λυμένα και τακτοποιημένα με τη σφραγίδα της δύναμης του Θεού, την Αγάπη.

π. Δαμιανός






Επιτρέπεται η αναδημοσίευση
των αναρτήσεων από το «Ειλητάριον»,
αρκεί να αναφέρεται απαραίτητα
ως πηγή προέλευσης.

2 σχόλια:

  1. ''Υπάρχει απουσία και απόσταση που εξυγιαίνει, τονώνει και αναπλάττει πραγματικά μια σχέση. Ενώ αντίθετα υπάρχει σχέση που φέρει, ενισχύει και συντελεί σε κάθε δυνατή απώθηση, φυγή και μοναξιά. Ποιος μπορεί να ξέρει;''

    Αλήθεια της αγάπης βαθιά και μυστική! Και ποιός μπορεί να ξέρει αν οχι εκείνος που κάποτε ''αναγκάστηκε'' πολύ, απο αγάπη να παραμερίσει την καρδιά του, να φύγει ή να δεχτεί μια φυγή, για να ωθήσει την ψυχή αυτού που αγαπά σε νεα πεδία κοινωνίας, και εν Χριστώ σωτηρίας.

    Και όπως είπες πάτερ, ολα αυτά είναι εκ βαθέων λυμένα άνωθεν, με την σφραγίδα της Αγάπης Του. Εύχομαι να σε βρισκώ καλά! Την ευχή σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όλες οι αλήθειες της θείας αγάπης είναι πάντα βαθιές και μυστικές. Άπειρα και απροσδιόριστα τα ενδεχόμενα κατά το επίγειο διάβα των ανθρώπινων σχέσεων, τα οποία αποτελούν και τις πιο απροσδόκητες εκπλήξεις του βίου μας. Και, ναι: έρχονται στιγμές που όντως ελαττώνεται η καρδιά και «παραμερίζει», μάλλον για να ευνοηθεί η μείζονα πλευρά της Αγάπης, που είναι η αναψυχή και σωτηρία του προσώπου, του ετέρου, του αδελφού, του ισόψυχου φίλου και εχθρού. «Ποιος μπορεί να ξέρει; Ίσως μόνο αυτός που ετοιμάζεται πιο πολύ» γι’ αυτό το λεπτό γεγονός. Ο Θεός, μέσα από την πολυποίκιλη εμπειρία της κοινωνίας μαζί Του και μαζί με τους συνανθρώπους μας, μας καλεί συνεχώς να ενστερνιστούμε μεθεκτικά το μυστήριο του Είναι Του. Ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο· η απάντηση του οποίου υπερεύχομαι να σε βρίσκει κατά πάντα γερό και υγιή. Εύχου!…

      Διαγραφή