Τὸ Εἰλητάριον. «Γράψον ἃ εἶδες καὶ ἅ εἰσι» (Ἀποκ. α΄ 19).



Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2017

Ο ΑΓΙΟΣ ΝΕΟΜΑΡΤΥΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

Ο ΑΓΙΟΣ ΝΕΟΜΑΡΤΥΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
— Ο εξ Ιωαννίνων —


     Ο άγιος Γεώργιος γεννήθηκε το 1810 σε πτωχή οικογένεια του χωριού Τζάρχλι (σημ. Άγιος Γεώργιος) της επαρχίας Γρεβενών. Μετά τον θάνατο των γονέων του, εισήλθε στην υπηρεσία ενός Τούρκου αξιωματικού, ως ιπποκόμος. Παρ’ όλο που έμεινε προσηλωμένος στην Χριστιανική Πίστη, οι υπόλοιποι Τούρκοι υπηρέτες συνήθιζαν να τον φωνάζουν με μουσουλμανικό όνομα: «γκιαούρ Χασάν». Ύστερα από οκτώ χρόνια, καθώς ετοιμαζόταν ο Γεώργιος να εορτάσει τους αρραβώνες του με μια πάμπτωχη νεαρή χριστιανή ονόματι Ελένη, ένας Τούρκος αγάς παρενέβη και τον κατήγγειλε στον δικαστή, λέγοντας ότι ενώ ήταν μουσουλμάνος στο θρήσκευμα, ετοιμαζόταν να νυμφευθεί χριστιανή. Ενώπιον της κατηγορίας αυτής, ο Γεώργιος, που ήταν συνήθως συνεσταλμένος και λιγομίλητος, κατόρθωσε να αποδείξει ότι γεννήθηκε και παρέμεινε χριστιανός. Ο Γεώργιος νυμφεύθηκε και εισήλθε στην υπηρεσία άλλου οθωμανού αξιωματούχου στην πόλη των Φιλιατών.

     Επιστρέφοντας στα Ιωάννινα, την ημέρα που γεννήθηκε ο γιος του (12 Ιανουαρίου 1838) συνελήφθη εκ νέου από τον πρώτο κατήγορό του. Γρήγορα μαζεύτηκε κόσμος. Ο Γεώργιος οδηγήθηκε στον δικαστή και ομολόγησε με επιμονή ότι πάντα ήταν χριστιανός και ότι ποτέ δεν αρνήθηκε την Πίστη των πατέρων του. Οι πιέσεις των Τούρκων και οι φωνές τους δεν είχαν κανένα αποτέλεσμα. Τον έριξαν στην φυλακή και εκεί άλλοι χριστιανοί κρατούμενοι ενθάρρυναν μέσα του την επιθυμία να συνεχίσει τον αγώνα μέχρι τον στέφανο του μαρτυρίου. Ένας λευκοφορεμένος νέος τού παρουσιάσθηκε, τον ανακούφισε από τις βαριές χειροπέδες και του ενέπνευσε ένα υπεράνθρωπο θάρρος, ώστε με απερίγραπτη χαρά άκουσε το πρωί της 17ης Ιανουαρίου την απόφαση της καταδίκης του σε θάνατο. Ακολούθησε τους δημίους του στον τόπο της εκτέλεσης σχεδόν τρέχοντας, όπως η διψασμένη έλαφος που ποθεί να πιει από τις πηγές των υδάτων (βλ. Ψαλμ. 41, 1).
    
     Ετελειώθη με απαγχονισμό. Το σώμα του έμεινε στην αγχόνη τρεις ημέρες. Ανέπνεε λεπτό άρωμα και οι φύλακες είδαν με τα μάτια τους να το περιβάλλει ένα ουράνιο φως. Τέλος, η σορός του παραδόθηκε στον μητροπολίτη Ιωακείμ, ο οποίος συγκέντρωσε όλους τους χριστιανούς των Ιωαννίνων για να κηδεύσουν επίσημα τον νέο χριστιανό μάρτυρα. Μέγας αριθμός θαυμάτων έγιναν κατά την ώρα της νεκρώσιμης ακολουθίας και έκτοτε επιτελούνται διά των λειψάνων του αγίου.


[(1) Ιερομονάχου Μακαρίου
Σιμωνοπετρίτου:
«Νέος Συναξαριστής
της Ορθοδόξου Εκκλησίας»,
Τόμ. 5ος, Ιανουάριος,
σελ. 185–186.
Διασκευή από τα Γαλλικά:
Σωτήρης Γουνελάς.
Εκδόσεις «Ίνδικτος»,
Αθήναι Ιούνιος 20142.
(2) Επιμέλεια ανάρτησης,
επιλογή θέματος και φωτογραφιών,
πληκτρολόγηση κειμένων:
π. Δαμιανός.]






Επιτρέπεται η αναδημοσίευση
των αναρτήσεων από το «Ειλητάριον»,
αρκεί να αναφέρεται απαραίτητα
ως πηγή προέλευσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου