Τὸ Εἰλητάριον. «Γράψον ἃ εἶδες καὶ ἅ εἰσι» (Ἀποκ. α΄ 19).



Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2016

«ΑΥΤΗ ΝΟΜΙΖΕΙ ΟΤΙ ΕΙΜΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΣ;»

«ΑΥΤΗ ΝΟΜΙΖΕΙ ΟΤΙ ΕΙΜΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΣ;»


     Η επικοινωνία δεν είναι απαραίτητο να έχει πάντα τη μορφή του άμεσου αρθρωμένου λόγου. Μπορεί να είναι και έμμεση. Πραγματικά, οι πολλές μορφές έμμεσης επικοινωνίας είναι συχνά πιο αποτελεσματικές από την άμεση επικοινωνία στη μετάδοση συναισθημάτων σε κρίσιμες στιγμές.

     Κάποτε ένα μικρό αγόρι πήγε με τη μητέρα του και την αδελφή του σ’ ένα εστιατόριο για να γευματίσουν. Αφού η μητέρα και η αδελφή του έδωσαν την παραγγελία τους, η σερβιτόρα απευθύνθηκε στο μικρό αγόρι και το ρώτησε: «Νεαρέ κύριε, εσύ τι θα πάρεις;». Αλλά, πριν εκείνο απαντήσει, η αδελφή του είπε: «Θα παραγγείλω εγώ γι’ αυτόν». Η γκαρσόνα επανέλαβε την ερώτηση στο αγόρι. Αλλά η απάντηση πνίγηκε αυτή τη φορά από τη μητέρα, που είπε: «Θα παραγγείλω εγώ γι’ αυτόν». Η σερβιτόρα απτόητη επανέλαβε την ερώτηση στο αγόρι: «Νεαρέ κύριε», είπε σταθερά, «τι θα πάρεις;». «Ένα χάμπουργκερ!», είπε το αγόρι. «Πώς το θέλεις; Λίγο ψημένο, μισοψημένο ή καλοψημένο;». «Καλοψημένο». «Και τι θέλεις σ’ αυτό; Μουστάρδα, πίκλες, κρεμμύδια, καρυκεύματα, σάλτσα ντομάτας, απ’ όλα;». «Μουστάρδα, πίκλες, κρεμμύδια, καρυκεύματα, σάλτσα ντομάτας, απ’ όλα». Η σερβιτόρα επανέλαβε την παραγγελία: «Έρχεται ένα χάμπουργκερ καλοψημένο, με μουστάρδα, πίκλες, κρεμμύδια, καρυκεύματα, σάλτσα ντομάτας, απ’ όλα»· και, όταν απομακρύνθηκε και έφυγε για να εκτελέσει τις παραγγελίες, το αγόρι αναφώνησε κατάπληκτο: «Πω, πω, μαμά! Αυτή νομίζει ότι είμαι άνθρωπος;».

     Η σερβιτόρα μετέδωσε σεβασμό, ευαισθησία και αποδοχή, χωρίς να χρησιμοποιήσει καμιά απ αυτές τις λέξεις.

     Η επικοινωνία μπορεί να είναι πιο άμεση έστω κι αν είναι λιγότερο σαφής λεκτικά. Όλοι γνωρίζουμε την ενθάρρυνση που έρχεται κάποτε από την απλή παρουσία ενός άλλου προσώπου. Όλοι έχουμε βιώσει σημάδια κινδύνου που μεταδίδονται με χειρονομίες ή ακούσιες κινήσεις. Πραγματικά, υπάρχουν εκατοντάδες τρόποι με τους οποίους λέμε σε έναν άλλο άνθρωπο αν ακούμε ή αν ενδιαφερόμαστε, χωρίς να χρησιμοποιήσουμε συγκεκριμένες λέξεις…

π. ΦΙΛΟΘΕΟΣ ΦΑΡΟΣ


[π. Φιλόθεου Φάρου:
«Ταξίδι Αυτοανακάλυψης»,
Κεφ. 4ο, σελ. 179–181,
Εκδόσεις «Αρμός»,
Οκτώβριος 20096.
Επιμέλεια ανάρτησης,
επιλογή θέματος και φωτογραφίας,
πληκτρολόγηση κειμένου:
π. Δαμιανός.]






Επιτρέπεται η αναδημοσίευση
των αναρτήσεων από το «Ειλητάριον»,
αρκεί να αναφέρεται απαραίτητα
ως πηγή προέλευσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου