Τὸ Εἰλητάριον. «Γράψον ἃ εἶδες καὶ ἅ εἰσι» (Ἀποκ. α΄ 19).



Παρασκευή 4 Μαΐου 2018

ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ «ΘΕΜΑ»


ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ «ΘΕΜΑ»


     Αίτια, λόγος, νόημα, προϋπόθεση και όρος ζωής η αγάπη. Καμιά αγάπη δεν έθλιψε και δε νόσησε κανέναν ψυχικά. Αντίθετα εμείς νοσούμε, όταν και όποτε δεν αγαπάμε πραγματικά: όπως πρέπει, όπως χρειάζεται και όπως αξίζει. Ακόμη και ο «λάθος άνθρωπος» μπορεί να είναι ουσιαστικά η θεόπεμπτη θύρα του προσωπικού αγιασμού για κάποιον. Και ο «σωστός άνθρωπος» μπορεί να γίνει το άλλοθι για την επαύξηση ή τη συνέχιση της πτώσης του πλησίον, η απίστευτη επίρρωση της βασανιστικής αδυναμίας του. Υπάρχουν σφάλματα και απερισκεψίες που γίνονται ικανές αφορμές για σύνεση και ωρίμανση. Υπάρχουν τέλειες και άψογες συμπεριφορές δίχως όμως το θεραπευτικό αντίκρισμά τους στη σχέση, που μετατρέπονται εξακολουθητικά σε τραύματα και αγκυλώσεις για την καρδιά. Το πρόσωπο είναι ο δείκτης. Η καρδιά το μέτρο. Η ψυχή, που αγαπά ή που δεν αγαπά, που καταλαβαίνει ή που δεν καταλαβαίνει, που αντέχει ή που δεν αντέχει, είναι η λυδία λίθος στα πρόσωπα και πράγματα. Κοντολογίς η αγάπη στην πράξη είναι προπάντων θέμα διάκρισης. Και η διάκριση μονίμως το δικό μας «θέμα».

π. Δαμιανός






Επιτρέπεται η αναδημοσίευση
των αναρτήσεων από το «Ειλητάριον»,
αρκεί να αναφέρεται απαραίτητα
ως πηγή προέλευσης.

2 σχόλια:

  1. {Ακόμη και ο «λάθος άνθρωπος» μπορεί να είναι ουσιαστικά η θεόπεμπτη θύρα του προσωπικού αγιασμού για κάποιον... Και ο «σωστός άνθρωπος» μπορεί να γίνει το άλλοθι για την επαύξηση, ή τη συνέχιση της βασανιστικής αδυναμίας του...} Μεγάλη αλήθεια και βαθιά θεολογία, ολα μπορούν να συμβούν μέσα σε μια πρωτοφανή θεική παιδαγωγία... Χριστός Ανέστη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αληθώς ανέστη ο Κύριος, Δημήτρη μου! Να πούμε ότι το όλο κείμενο βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα τα οποία εντοπίζονται στην τροχιά του μαρτυρίου που βιώνουμε λίγο-πολύ όλοι μας σήμερα. Ο «λάθος άνθρωπος» εκπροσωπεί εκείνη την απευκταία κατάσταση που ξεδιπλώνουν πολλοί ενδόμυχοι φόβοι μας για χρόνια. Ενώ ο «σωστός άνθρωπος» ως συνήθως παρουσιάζεται ως ο ανώνυμος κομπασμός του αυτοδικαιωμένου εαυτού μας. Σχεδόν κανείς δεν λαμβάνει υπόψη του το μυστήριο της σωτηρίας που βρίσκεται ζωντανό στις πλοκές των καθημερινών μας σχέσεων, με άμεσο αποτέλεσμα να επιτείνεται η αποκαρδίωση πολλών από αυτή την άγνοια. Μας χρειάζεται επειγόντως μια άλλη φρόνηση και μια άλλη ματιά. Αυτήν που δίνει συνεχώς η Χάρη του Θεού μέσα στην καρδιά του ανθρώπου. Ανά πάσα ώρα και στιγμή, κάθε στιγμή της στιγμής, ο «λάθος άνθρωπος» μπορεί να κομίζει σ’ εμάς μυστικά τα πιο αγιαστικά θελήματα του Θεού, ενώ αντίθετα ο «σωστός» να υποδαυλίζει μεγάλες αντιδράσεις εκ μέρους μας και να ευθύνεται σοβαρά για απωθήσεις που δεν ωφελούν καθόλου τη ψυχή. Συμπέρασμα; Το «σωστό» και το «λάθος» είναι τα στρεβλά μαθηματικά του ανθρώπου τα οποία δεν τον αφήνουν ταπεινά και μη εγκεφαλικά να νοιώσει λυτρωτικά τον Θεό του. Το σχόλιό σου με χαροποίησε ιδιαίτερα. Δύναμη στον αγώνα σου. Δεν πιστεύω να πιστεύεις ότι σε ξέχασα! Χαιρετίσματα σε όλους τους γνωστούς και γνώριμους. Να είσαι καλά! Και πάλι· Χριστός Ανέστη! …

      Διαγραφή