Τὸ Εἰλητάριον. «Γράψον ἃ εἶδες καὶ ἅ εἰσι» (Ἀποκ. α΄ 19).



Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2013

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ 

Φωτογραφία: ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ
     Ένας Γέροντας είπε:
     «Μην απαιτείς αγάπη από τον πλησίον σου, γιατί εκείνος που αγαπά κάποιον και δεν βρίσκει από αυτόν ανταπόκριση, μετά, ταράζεται μέσα του. Καλύτερα, δείξε εσύ την αγάπη σου προς αυτόν και ανάπαυσέ τον. Έτσι, κι’ εσύ θα νιώθεις ειρήνη και ανάπαυση, αλλά και με τον τρόπο αυτόν οδηγείς σε αγάπη τον πλησίον, φέρνοντάς τον στο σημείο να σε αγαπήσει.
     Το να υστερείς στο θέμα της αγάπης έναντι των αδελφών, αυτό προέρχεται από το ότι δέχεσαι τους λογισμούς που ξεκινούν από υποψία και εμπιστεύεσαι τα δικά σου αισθήματα (ως αλάνθαστα). Εκείνο, λοιπόν, που σου χρειάζεται είναι, πρώτα–πρώτα, –με την βοήθεια του Θεού–, να μην δίνεις εμπιστοσύνη στις υπόνοιές σου και, ύστερα, με όλη σου την προθυμία και την δύναμη (της καρδιάς σου), να ταπεινώνεσαι ενώπιον των αδελφών και να κόβεις για χάρη τους το (εγωιστικό) θέλημά σου.
     Η αγάπη που έχει αφετηρία τον Ίδιο τον Θεό είναι πιο δυνατή. Ακόμη και από εκείνη την αγάπη που την έχει κανείς εκ φύσεως».
ΑΠΟ ΤΟ ΓΕΡΟΝΤΙΚΟ


[(1) «Το Μέγα Γεροντικόν», τόμ. δ΄, κεφ. ιζ΄, §61–§63, σελ. 290–291, έκδοση α΄, Ιερού Ησυχαστηρίου «Το Γενέσιον της Θεοτόκου», Πανόραμα Θεσ/νίκης, Μάρτιος 1999· (2) Αββά Δωροθέου: «Έργα Ασκητικά», σελ. 430–431, έκδ. β΄, εκδόσεις «Ετοιμασία», Ιεράς Μονής Τιμίου Προδρόμου, Καρέα 1983.]


     Ένας Γέροντας είπε:
     «Μην απαιτείς αγάπη από τον πλησίον σου γιατί εκείνος που αγαπά κάποιον και δεν βρίσκει από αυτόν ανταπόκριση, μετά, ταράζεται μέσα του. Καλύτερα, δείξε εσύ την αγάπη σου προς αυτόν και ανάπαυσέ τον. Έτσι, κι εσύ θα νιώθεις ειρήνη και ανάπαυση, αλλά και με τον τρόπο αυτόν οδηγείς σε αγάπη τον πλησίον, φέρνοντάς τον στο σημείο να σε αγαπήσει.
     Το να υστερείς στο θέμα της αγάπης έναντι των αδελφών, αυτό προέρχεται από το ότι εσύ δέχεσαι τους λογισμούς που ξεκινούν από υποψία και εμπιστεύεσαι τα δικά σου αισθήματα (ως αλάνθαστα). Εκείνο, λοιπόν, που σου χρειάζεται είναι, πρώτα–πρώτα, με την βοήθεια του Θεού, να μην έχεις εμπιστοσύνη στις υπόνοιές σου και, ύστερα, με όλη σου την προθυμία και την δύναμη (της καρδιάς σου), να ταπεινώνεσαι ενώπιον των αδελφών και να κόβεις για χάρη τους το (εγωιστικό) θέλημά σου.
     Η αγάπη που έχει αφετηρία τον Ίδιο τον Θεό είναι πιο δυνατή. Ακόμη και από εκείνη την αγάπη που την έχει κανείς εκ φύσεως».

ΑΠΟ ΤΟ ΓΕΡΟΝΤΙΚΟ 

[(1) «Το Μέγα Γεροντικόν», τόμ. δ΄, κεφ. ιζ΄, §61–§63, σελ. 290–291, Ιερό Ησυχαστήριο «Το Γενέσιον της Θεοτόκου», Πανόραμα Θεσ/νίκης, Μάρτιος 19991· (2) Αββά Δωροθέου: «Έργα Ασκητικά», σελ. 430–431, «Ετοιμασία», Ιεράς Μονής Τιμίου Προδρόμου, Καρέα 19832.]



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου