Τὸ Εἰλητάριον. «Γράψον ἃ εἶδες καὶ ἅ εἰσι» (Ἀποκ. α΄ 19).



Πέμπτη 9 Αυγούστου 2018

ΤΟ ΒΡΑΧΙΟΛΙ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ


ΤΟ ΒΡΑΧΙΟΛΙ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ


     Κάποτε ο ασκητής πέριξ των Καρυών του Αγίου Όρους, ο μακαριστός Γερο–Χαράλαμπος ο «Κομποσχοινάς» (1914–1998), διηγήθηκε κάποτε τα εξής:
     «Ήταν μια γριούλα στη Μικρά Ασία με μια θαυματουργή εικόνα. Θεράπευε Τούρκους και Χριστιανούς. Στον πόλεμο του ’22 αυτή πήρε μαζί της την εικόνα. Ενώ λοιπόν σκότωναν οι Τούρκοι, αυτήν δεν την έβλεπαν και ήρθε στην Αθήνα. Με το μύρο που έβγαζε η εικόνα, θεράπευσε άρρωστο».

     Διηγήθηκε μια άλλη φορά:
     «Κατά τον χειμώνα του 1943 στην Αθήνα, όπου διέμενα σαν λαϊκός, υπήρχε μεγάλη στέρηση των αναγκαίων και, σε συνδυασμό με τον βαρύ χειμώνα, πολύς κόσμος πέθαινε. Εκείνη την εποχή, συνήθιζα να επισκέπτομαι αυτήν την πολύ ευλαβή καλογριά, η οποία είχε στο σπίτι της τούτη την παλιά εικόνα της Παναγίας από τη Μικρά Ασία. Η Εικόνα αυτή έφερε πάνω της πολλά παλαιά τάματα, μερικά εκ των οποίων ήταν πολύτιμα. Καθώς λοιπόν στενοχωριόμασταν από την έλλειψη τροφών, μία ημέρα της λέω: “Βρε, Μαρία!... Δεν πουλάς το μάλαμα από την εικόνα ν’ αγοράσουμε τίποτα να φάμε;…”. Κι αυτή απάντησε: “Το μάλαμα αυτό είναι της Παναγίας και δεν μπορώ εγώ να το πειράξω. Αν ήθελε η Παναγία να μας το δώσει, θα μας το έδινε!”. Μόλις όμως είπε αυτά τα λόγια, ένα χρυσό βραχιόλι από τα τάματα της εικόνας σηκώθηκε μόνο του από την εικόνα και κόλλησε στο τζάμι της, σαν να ήθελε να βγει έξω από το προσκυνητάρι. Αυτό το θεώρησε πως ήταν σημάδι από την Παναγία. Πούλησε το βραχιόλι και αγοράσαμε τρόφιμα, με τα οποία βγάλαμε εκείνο τον δύσκολο χειμώνα…».


[ «Από την ασκητική και ησυχαστική 
Αγιορειτική παράδοση»,
3ο μέρος («Αποφθέγματα»),
σελ. 662–663·
Άγιον Όρος, 2011.
Επιμέλεια ανάρτησης:
π. Δαμιανός. ]






Επιτρέπεται η αναδημοσίευση
των αναρτήσεων από το «Ειλητάριον»,
αρκεί να αναφέρεται απαραίτητα
ως πηγή προέλευσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου