Τὸ Εἰλητάριον. «Γράψον ἃ εἶδες καὶ ἅ εἰσι» (Ἀποκ. α΄ 19).



Τρίτη 13 Φεβρουαρίου 2018

ΤΙ ΩΦΕΛΕΙ ΝΑ ΜΝΗΜΟΝΕΥΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΥΧΟΜΑΣΤΕ;


ΤΙ ΩΦΕΛΕΙ ΝΑ ΜΝΗΜΟΝΕΥΟΥΜΕ
ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΥΧΟΜΑΣΤΕ;


     «Ρωτούν μερικοί: “Τι ωφελεί να μνημονεύουμε τα ονόματα των ανθρώπων και να προσευχόμαστε γι’ αυτούς; Ο Θεός, σαν παντογνώστης που είναι, γνωρίζει τα ονόματά τους και τις ανάγκες του καθενός”.
     »Όσοι όμως τα λένε αυτά, ή λησμονούν ή δεν γνωρίζουν τη σπουδαιότητα της προσευχής· δεν γνωρίζουν τη σπουδαιότητα ακόμη και της κάθε λέξης που λέγεται με όλη μας την καρδιά· λησμονούν ότι η δικαιοσύνη και η ευσπλαχνία του Θεού κινείται μαζί με τη δική μας εγκάρδια προσευχή, την οποία ο Κύριος μέσα στην αγαθότητά Του την καταλογίζει υπέρ των ζώντων ακόμη και υπέρ των τεθνεώτων, ως μελών όλων αυτών του ενός Σώματος της Εκκλησίας.
     »Επίσης, δεν γνωρίζουν ότι η “Εκκλησία είναι σύναξη των πρωτότοκων γιων του Θεού (δηλαδή των αγίων)” (Εβρ. 12, 23) και, μέσα στην αγάπη της, προσεύχεται διαρκώς στον Θεό για μας και μνημονεύει ενώπιον του Θεού τα ονόματα όλων όσων προσεύχονται στους αγίους, σαν ίσοι προς ίσους.
     »Εμείς θυμόμαστε τα ονόματά τους κι εκείνοι τα δικά μας. Ενώ, όποιος δεν θυμάται με αγάπη τους αδελφούς του στην προσευχή, αυτός δεν θα γίνει το αντικείμενο της ενθύμησης των άλλων μια και δεν είναι άξιος να μνημονεύεται. Και μια μονάχα λέξη που εκφέρεται με πίστη και αγάπη από μας, έχει μεγάλη σπουδαιότητα στην Προσευχή: “Η δέηση ενός δίκαιου έχει μεγάλη ισχύ και αποτελεσματικότητα” (Ιάκ. 5, 16)».

ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
ΠΡΩΘΙΕΡΕΑΣ ΤΗΣ ΚΡΟΝΣΤΑΝΔΗΣ
(1829–1908)


[ (1) Αγίου Ιωάννου
Πρωθιερέως της Κρονστάνδης:
«Η εν Χριστώ ζωή»,
κεφ. 8ο, §1, σελ. 295·
Μετάφραση από τα Αγγλικά:
Μιχαήλ Κωνσταντινίδη
Αρχιεπισκόπου Αμερικής
(1892–1958)·
Εκδόσεις
«Το Περιβόλι της Παναγίας»,
Θεσσαλονίκη 2003.
(2) Επιμέλεια ανάρτησης,
επιλογή θέματος και φωτογραφίας,
πληκτρολόγηση κειμένου
και απόδοσή του στη δημοτική:
π. Δαμιανός. ]







Επιτρέπεται η αναδημοσίευση
των αναρτήσεων από το «Ειλητάριον»,
αρκεί να αναφέρεται απαραίτητα
ως πηγή προέλευσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου