Τὸ Εἰλητάριον. «Γράψον ἃ εἶδες καὶ ἅ εἰσι» (Ἀποκ. α΄ 19).



Κυριακή 14 Μαΐου 2017

Η ΑΓΙΑ ΦΩΤΕΙΝΗ Η ΣΑΜΑΡΕΙΤΙΣ

Η ΑΓΙΑ ΦΩΤΕΙΝΗ Η ΣΑΜΑΡΕΙΤΙΣ


     Η αγία Μεγαλομάρτυς και Ισαπόστολος Φωτεινή ήταν η Σαμαρείτιδα με την οποία ο Κύριος συζήτησε στο φρέαρ του Ιακώβ (Ιωάν. 4) και στην οποία αποκάλυψε όλα όσα εκείνη είχε κάνει από τα παιδικά της χρόνια. Αλλάζοντας τότε εκείνη τρόπο ζωής, εξήλθε να κηρύξει το μήνυμα της σωτηρίας στην πατρίδα της και προσηλύτισε στον Χριστό τις τέσσερεις αδελφές της (την Φωτώ, την Φωτίδα, την Παρασκευή και την Κυριακή) και τους δύο γιους της (τον Βίκτωρα [ή Φωτεινό] και τον Ιωσή).


     Μετά το μαρτύριο των αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, κατά τον διωγμό του Νέρωνος (περί το 54), μετέβη στην Καρθαγένη και κήρυξε με επιτυχία την χριστιανική πίστη μαζί με τον γιο της Ιωσή. Ο άλλος της γιος, ο Βίκτωρ (ή Φωτεινός), αφού πολέμησε γενναία κατά των Αβάρων, έγινε στρατηγός και εστάλη από τον αυτοκράτορα στην Γαλιλαία με εντολή να εξοντώσει τους χριστιανούς. Ο Βίκτωρ, όμως, αντί να κυνηγήσει τους μαθητές των Αποστόλων, περνούσε τον καιρό του διακηρύσσοντας ο ίδιος την χριστιανική πίστη, προτρέποντας τους πιστούς στην εγκαρτέρηση. Ο λόγος του είχε τόση δύναμη, ώστε κατόρθωσε να προσηλυτίσει τον δούκα Σεβαστιανό και άλλους αξιωματούχους του Κράτους. Πληροφορούμενος το γεγονός, ο αυτοκράτορας διέταξε να συλληφθούν και να οδηγηθούν αμέσως στο δικαστήριο. Αντιλαμβανόμενος όμως ότι δεν θα κατόρθωνε να κάμψει την αποφασιστικότητά τους, διέταξε να κάψουν τους βραχίονες του Βίκτωρος και του αδελφού του Ιωσή στο ύψος των ώμων και κατόπιν τους έριξε στην φυλακή.


     Η αγία Φωτεινή οδηγήθηκε επίσης στο δικαστήριο και με τα λόγια της έφερε στην χριστιανική πίστη την ίδια την κόρη του αυτοκράτορα μαζί με τις θεραπαινίδες της, γεγονός που προκάλεσε την οργή του τυράννου, ο οποίος διέταξε να ρίξουν όλες τις αγίες σε αναμμένη κάμινο. Καθώς διά της χάριτος του Θεού διαφυλάχθηκαν αβλαβείς, υποχρέωσαν τις αγίες να πιουν το δηλητήριο που είχε ετοιμάσει ένας μάγος, ονόματι Λαμπάδιος. Διαφυλάχθηκαν και πάλι σώες και ο μάγος τούς έδωσε τότε ένα ακόμη ισχυρότερο δηλητήριο. Όταν κι αυτό στάθηκε ανίκανο να της βλάψει, ο μάγος πίστευσε στον Χριστό, έκαψε τα βιβλία του, βαπτίσθηκε και έλαβε το όνομα Θεόκλητος.


     Υπέβαλαν κατόπιν τις αγίες σε σειρά φρικτών βασανιστηρίων και τέλος εξόρυξαν τους οφθαλμούς τους. Κατόπιν τις έκλεισαν σε υπόγειο γεμάτο φαρμακερά φίδια, όπου εν μέσω θείας δόξης φανερώθηκε ο Χριστός, συνοδευόμενος από τους αγίους Αποστόλους Πέτρο και Παύλο και πλήθος αγίων και αγγέλων. Και –ω, του θαύματος!– τα φαρμακερά φίδια νεκρώθηκαν, η βρώμα και η δυσωδία του χώρου μεταβλήθηκε σε ευωδία και το σκοτάδι μεταβλήθηκε σε φως. Αφού έπιασε ο Χριστός το χέρι την αγία Φωτεινή, την σήκωσε και ευλόγησε όλους με τα εξής λόγια: «Ειρήνη υμίν. Χαίρετε πάντοτε, ότι Εγώ μεθ’ υμών ειμί. Ανδρίζεσθε και ενδυναμώνεσθε». Και με τούτο τον λόγο οι άγιοι έλαβαν πάλι το φως τους, προσκύνησαν τον Κύριο και άντλησαν έτσι την δύναμη να αντέξουν τα δεινά της φυλακής επί τρία χρόνια, μεταστρέφοντας πολλούς ειδωλολάτρες.


     Όταν τις έσυραν από την φυλακή για να τις υποβάλουν σε νέα μαρτύρια, ένας άγγελος ήλθε και τις έθεσε υπό την σκέπη του. Τέλος, ο τύραννος διέταξε να γδάρουν την αγία Φωτεινή και να την πετάξουν σε ένα ξεροπήγαδο. Ομοίως έγδαραν τους δύο γιους της, καθώς και τον Σεβαστιανό, αφού τους απέκοψαν τα γεννητικά όργανα και τους έκλεισαν σε ένα εγκαταλελειμμένο λουτρό. Διέταξε εν συνεχεία να κόψουν τους μαστούς των άλλων αγίων γυναικών και να τις γδάρουν ζωντανές. Την μία αδελφή της αγίας Φωτεινής, την Φωτίδα, την έδεσαν από τις κορυφές δύο δέντρων, που τις λύγισαν και οι οποίες όταν επανήλθαν στην θέση τους, την καταξέσχισαν στα δύο. Αφού αποκεφαλίστηκαν όλοι οι μάρτυρες, απέμεινε μόνη στο ξεροπήγαδο και κατόπιν στην φυλακή η αγία Φωτεινή λυπούμενη γιατί δεν στεφανώθηκε μαζί με τις αδελφές της και τα τέκνα της. Για το λόγο αυτό δεόταν στον Χριστό, ο Οποίος της εμφανίστηκε και πάλι και αφού την σταύρωσε με το σημείο του Τιμίου Σταυρού, την γέμισε με χαρά θεραπεύοντάς την από τις πληγές της. Ύστερα από πολλές ημέρες, υμνώντας και ευλογώντας τον Θεό, παρέδωσε κι αυτή την ψυχή της στα χέρια του Σωτήρα της. Διά των φρικτών αυτών βασάνων, οι ψυχές των αγίων Μαρτύρων πέταξαν εν χορώ για να κερδίσουν την Βασιλεία των Ουρανών. Στην Κωνσταντινούπολη υπήρχαν δύο ναοί αφιερωμένοι στην αγία Φωτεινή, όπου επιτελούνταν πλήθος θαυμάτων και ιδιαιτέρως θεραπεύονταν όσοι έπασχαν από ασθένειες των ματιών. Το φρέαρ του Ιακώβ υπάρχει ακόμη και σήμερα στην Αγία Γη και αποτελεί ιερό Ορθόδοξο Προσκύνημα με νεόδμητο περικαλλή Ναό προς τιμήν της αγίας Φωτεινής της Σαμαρείτιδος, κατά το οποίο, τον Νοέμβριο του 1979, μαρτύρησε ο εκ Κύπρου άγιος ιερομάρτυς Φιλούμενος ο νέος και θαυματουργός, έπειτα από λυσσαλέα και φονική επίθεση ενός μισαλλόδοξου και φανατικού Εβραίου.


[(1) Ιερομονάχου Μακαρίου
Σιμωνοπετρίτου:
«Νέος Συναξαριστής»,
Τόμος 6ος, σελ. 275–276,
Διασκευή εκ του Γαλλικού:
Ξενοφών Κομνηνός,
Εκδόσεις «Ίνδικτος»,
Αθήναι, Ιούνιος 20142.
(2) Αγίου Νικοδήμου Αγιορείτου:
«Συναξαριστής των ΙΒ΄ μηνών»,
Τόμος Β΄, σελ. 289–297,
Εκδόσεις «Δόμος»,
Αθήναι, 20052.
(3) Του ιδίου:
«Νέον Εκλόγιον»,
Βίος 1ος, σελ. 1–5,
Εκδοτικός Οίκος «Αστήρ»,
Αθήναι, 19743.
(4) Ματθαίου Λαγγή:
«Μέγας Συναξαριστής
της Ορθοδόξου Εκκλησίας»,
Τόμ. Β΄, σελ. 536–545,
Αθήναι, 19985.
(5) «Βίος και Ακολουθία
της αγίας ενδόξου
Μεγαλομάρτυρος και Ισαποστόλου
Φωτεινής της Σαμαρείτιδος»,
σελ. 13–72,
Επιμέλεια εκδόσεως:
Αρχιμ. Δαμιανός Μαυρίδης (†),
Άγιος Παύλος – Νικήτη Σιθωνίας,
Μάιος 19911.
Επιμέλεια ανάρτησης,
επιλογή θέματος και φωτογραφιών,
πληκτρολόγηση κειμένου:
π. Δαμιανός.]






Επιτρέπεται η αναδημοσίευση
των αναρτήσεων από το «Ειλητάριον»,
αρκεί να αναφέρεται απαραίτητα
ως πηγή προέλευσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου