Τὸ Εἰλητάριον. «Γράψον ἃ εἶδες καὶ ἅ εἰσι» (Ἀποκ. α΄ 19).



Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2017

«ΜΗ ΣΕ ΞΕΓΕΛΑΕΙ Ο ΣΑΤΑΝΑΣ!»

«ΜΗ ΣΕ ΞΕΓΕΛΑΕΙ Ο ΣΑΤΑΝΑΣ!»



     «Συμβαίνει πολλές φορές να σου μιλάει με λογισμούς ο σατανάς και να σου λέει: “Κοίταξε πόσα κακά έργα έχεις κάνει! Η ψυχή σου είναι γεμάτη ανομίες, βαρύνεσαι με πολλές και βαρύτατες αμαρτίες!”. Μη σε ξεγελάει μ’ αυτά ο σατανάς και με πρόφαση ταπεινώσεως σε σπρώχνει στην απελπισία. Εσύ λοιπόν αποκρίσου του: “Ναι, αλλά έχω γραπτές τις διαβεβαιώσεις του Θεού που λέει: ‘Δεν επιθυμώ τον θάνατο του αμαρτωλού, αλλά επιθυμώ να επιστρέψει με τη μετάνοια και να έχει ζωή’ (Ιεζ. 18, 23)”. Γιατί τότε τι ήθελε να κατέβει ο Θεός στη γη, αν όχι για να σώσει τους αμαρτωλούς (Α΄ Τιμ. 1, 15) και να φωτίσει αυτούς που ζούνε στο σκοτάδι και να δώσει ζωή στους νεκρούς από την αμαρτία;”.«

     »Όπως η σατανική δύναμη, έτσι και η Θεία Χάρη προτρέπει δίχως να εξαναγκάζει, Και αυτό για να διαφυλάσσεται η ελευθερία και η αυτεξουσιότητά μας. Γι’ αυτό και όσα κακά κάνει ο άνθρωπος με την υπόδειξη του σατανά, δέχεται αυτός και όχι ο σατανάς την τιμωρία, γιατί δεν σύρθηκε με τη βία, αλλά με το θέλημά του υπάκουσε στην κακία. Το ίδιο συμβαίνει και με το αγαθό. Ούτε πάλι η Χάρη δεσμεύει με αναγκαστική δύναμη τη θέληση του ανθρώπου, ώστε να μη μπορεί να κάνει κάτι διαφορετικό. Αλλά δίνει το προβάδισμα στο αυτεξούσιο για να φανερωθεί η θέληση του ανθρώπου· προς τα πού κλίνει, στην αρετή ή στην κακία;«

     »Όπως το σώμα μολύνεται όταν έρθει σε συνάφεια με άλλο σώμα και διαπράξει την αμαρτία, έτσι και η ψυχή διαφθείρεται όταν δέχεται πονηρούς και ακάθαρτους λογισμούς και συμφωνεί και συγκατατίθεται με αυτούς. Και όχι μόνο με τους λογισμούς της πονηρίας και της πορνείας, αλλά και κάθε κακίας (π.χ. απιστίας, δολιότητας, κενοδοξίας, οργής, φιλονικίας, κ.τ.ο.). Αυτό θα πει να καθαρίζουμε τον εαυτό μας από κάθε μολυσμό σαρκικό και πνευματικό. Και όπως εκείνος που διαφθείρει τον ναό του Θεού, δηλαδή το σώμα, θα τον αφανίσει ο Θεός, κατά τον Απόστολο Παύλο (Α΄ Κορ. 3, 16–17), έτσι κι εκείνος που διαφθείρει τη ψυχή και τον νου του με το να συμφωνεί στα άτοπα, είναι άξιος να τιμωρηθεί. Πρόσεξε τι λέει και η Γραφή: “Με κάθε προσοχή φύλαγε την καρδιά σου, γιατί απ’ αυτό θα οδηγηθείς στη ζωή” (Παροιμ. 4, 23).«

     »Ο καθένας μας οφείλει να εξετάζει ποιες είναι οι κλίσεις της ψυχής μας. Ας διατηρούμε λοιπόν τη ψυχή μας καθαρή από πονηρούς λογισμούς για να έρθει μέσα μας ο καθαρός Θεός να κατοικήσει. Γιατί Αυτός υποσχέθηκε ότι θα έρθει και θα κατοικήσει (Β΄ Κορ. 6, 16) μόνο στις καθαρές ψυχές που αγαπάνε το καλό».

ΑΓΙΟΣ ΜΑΚΑΡΙΟΣ Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ
(300–390)


[«Μακάριος ο Αιγύπτιος,
50 Ομιλίες Πνευματικές»,
Μελέτημα 28ο, σελ. 48–49.
Έκδοση Ιεράς Μονής
Παμμεγίστων Ταξιαρχών,
Αίγιο 19902.
Επιμέλεια ανάρτησης,
επιλογή θέματος και φωτογραφίας,
πληκτρολόγηση και υπομνηματισμός
κειμένου: π. Δαμιανός.]






Επιτρέπεται η αναδημοσίευση
των αναρτήσεων από το «Ειλητάριον»,
αρκεί να αναφέρεται απαραίτητα
ως πηγή προέλευσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου